Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poznáme výhercov bestselleru Kúzelné upratovanie

Akokoľvek sa usilujeme, nedokážeme vo svojich domácnostiach udržať poriadok. Zobraziť galériu (2)
Akokoľvek sa usilujeme, nedokážeme vo svojich domácnostiach udržať poriadok.

Kniha Marie Kondo sa z večera na ráno stala hitom z jednoduchého dôvodu – akokoľvek sa usilujeme, nedokážeme vo svojich domácnostiach udržať poriadok.

Krátko aj po tom najdôkladnejšom upratovaní veci opäť začínajú žiť svojím životom a chaoticky zaplavovať naše príbytky. Z generácie na generáciu si predávame rozmanité skúsenosti, ale umenie upratovania medzi nimi nie je, hoci patrí k tým najdôležitejším. Priestor, v ktorom žijeme, pritom ovplyvňuje aj našu duševnú pohodu. 

Marie Kondo by sa nikdy nenazdala, že ju jedného dňa časopis Time zaradí medzi 100 najvpyvnejších ľudí na svete. Svoju celoživotnú obsesiu najprv premenila na zamestnanie upratovacej konzultantky a neskôr aj na úspešnú knihu Kúzelné upratovanie. Len v Japonsku sa jej predalo vyše 1,2 milióna kusov a dnes okupuje rebríčky v Európe aj Spojených štátoch. Úspech nevychádza len z toho, že ľudia nezvládajú svoj boj s neporiadkom, ale predovšetkým z toho, aká jednoduchá a účinná je jej metóda.

Spočíva v radikálnom vytriedení vecí, ktorými sme sa obklopili, a v ich správnom uložení. Stačí sa držať niekoľkých jednoduchých pravidiel.  Marie Kondo radí ponechať si iba veci, ktoré máme naozaj radi, a nezahlcovať priestor ani vlastnú hlavu zbytočnosťami. Výhodou jej metódy je, že ak svoj dom podľa nej upracete raz, stane sa imúnnym voči neporiadku natrvalo.  

Kondo vyrastala v Tokiu. Už v detstve ju fascinovalo upratovanie a usporadúvanie domácnosti. Čítala lifestylové časopisy, upratovala dokonca aj izby svojich súrodencov. Keď mala päť rokov, Japonskom sa prevalila vlna feng-šuej. Kondo si spomína, že túto metódu použila doma aj jej mama, ale cítila, že ich domácnosti stále niečo chýba. V devätnástich rozbehla vlastnú spoločnosť, ktorá ponúkala poradenstvo, pričom zistila, že väčšina jej klientov má problém pri rozhodovaní, ktoré veci by si mali nechať a ktoré vyhodiť.

Prvú verziu knihy Kúzelné upratovanie napísala iba za tri mesiace. Pôvodne bola určená klientom, ktorí prejavili záujem o jej služby a museli dlhé mesiace čakať v poradovníku. Keď Japonsko postihlo zemetrasenie nasledované tsunami, katastrofa prinútila ľudí klásť si dôležité otázky. Aké veci sú pre ich život dôležité? Akú úlohu hrajú spomienkové predmety? Čo bolo v ich životoch naozaj dôležité? Následne sa kniha Marie Kondo stala v Japonsku mimoriadne populárnou, ponúkajúc svojim čitateľom praktické rady aj filozofiu, ako sa rozlúčiť s prebytočnými vecami.

Jej metóda má niekoľko základných pravidiel, napríklad urobiť všetko na jeden záťah a bezodkladne. Odporúča ľuďom nechať si iba veci, ktoré majú naozaj radi a vyhodiť alebo darovať zvyšok. Nie však presúvať mladšej sestre alebo do rodičovského domu – čo je veľmi bežná metóda, ako presunúť riešenie vlastnej neporiadnosti na naše okolie. Odporúča, v akom presnom poradí vytriediť veci (začnite oblečením a skončite vzácnymi spomienkovými predmetmi, pri ktorých je rozhodovanie najťažšie), či kam a ako uložiť zvyšné veci. Mimoriadne populárnym sa stal jej spôsob priestorovo úsporného skladania oblečenia, ktorý zároveň chráni materiál, z ktorého sú vyrobené. Kniha nie je len praktickou príručkou, ale má aj hlbší presah k otázkam zmyslu nášho života a kvality prostredia, v ktorom žijeme. 

Dvaja z vás môžu vyhrať knihu Kúzelné upratovanie, stačí ak správne odpoviete na nasledujúcu otázku.

 

Ktoré veci Marie Kondo odporúča si ponechať?

  1. Tie, ktoré sme za posledný rok aspoň raz použili
  2. Tie, ktoré nám daroval milovaný človek
  3. Tie, ktoré v nás vyvolávajú radosť 

 

Výhercovia:

Eva Mikulova, Žilina

Ingrid Pončaková, Prešov

Blahoželáme!

      

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu