Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Poznáme výhercov súťaže o severskú detektívku roka- Posledného pútnik

Posledný pútnik
Posledný pútnik (Zdroj: Premedia)

„Aj sedemdesiat rokov po tom, čo stiahli svastiku z nórskych stožiarov, je táto téma živá,“ napísal recenzent románu Garda Sveena, prekvapivého držiteľa ocenení pre najlepšiu nórsku aj najlepšiu severskú detektívku minulého roka.

Gard Sveen, ktorý pôsobí na nórskom ministertve obrany, predstavuje vo svojom oceňovanom debute Posledný pútnik detektíva Tommyho Bergmanna. Snaží sa nájsť vzťah medzi vraždou významného člena nórskeho odboja a nálezom troch kostier z druhej svetovej vojny.

Keď pomocnica v domácnosti prichádza k vile na Holmenkollene, hneď zistí, že niečo nie je v poriadku. Brána je otvorená, psa i jeho pána ktosi beštiálne zavraždil. Carl Oscar Krogh bol členom odboja počas nemeckej okupácie Nórska. To, čo nájdu policajti na mieste činu, prepojí vraždu s jeho vojnovou minulosťou.

Niekoľko týždňov predtým zastihne Tommyho Bergmanna v službe hlásenie o náleze ľudských pozostatkov v Nordmarke. Polícia vykope v lese tri kostry. Sú staré, pravdepodobne pochádzajú z čias vojny. 

Svojhlavý vyšetrovateľ pátra po súvislosti medzi Kroghovou vraždou a objavenými kostrami. Lov na Kroghovho vraha sa stáva pretekmi s časom. Labyrint mýtov a lží vedie Tommyho Bergmanna späť do dní vojny, kde stopy rýchlo miznú. 

Gard Sveen za svoj debut Posledný pútnik, ktorý je prvou časťou plánovanej série, získal Rivertonovu cenu pre najlepšiu nórsku detektívku a Sklenený kľúč pre najlepšiu škandinávsku detektívku roka 2014. V minulosti okrem neho obe ceny za svoj debut získal len Jo Nesbø.     

Ako hovorí, nad týmto príbehom premýšľal akosi podvedome už od polovice deväťdesiatych rokov, keď sa v nórskych médiách objavili články o podozrivom úmrtí významného člena odboja Kaia Holsta, ktorý v knihe vystupuje pod menom Kaj Holt. Tvrdí, že Nóri sa vo veľkej miere vnímali ako Hitlerove obete a živili v sebe hrdinské príbehy z odboja. „Teraz, sedemdesiat rokov po skončení vojny, je jednoduchšie diskutovať o sivých zónach, a tiež uznať, že mnohí Nóri pracovali pre Nemcov a že väčšina obyvateľstva sa počas nemeckej okupácie správala skôr pasívne,” povedal v rozhovore k slovenskému vydaniu knihy

V týchto dňoch odovzdal rukopis ďalšieho románu s Tommym Bergmannom, bude sa volať „Peklo je otvorené“ a v Nórsku vyjde na prelome augusta a septembra, v slovenčine na jar budúceho roku.

Zapojte sa do súťaže a dvaja vás môžu vyhrať román Garda Sveena Posledný pútnik, stačí správne odpovedať na nasledujúcu otázku.

Meno nórskeho vojnového premiéra Vidkuna Quislinga sa stalo symbolom kolaborácie s nacistickým Nemeckom. Aký osud ho čakal po oslobodení Nórska? 

A:  Ušiel do Argentíny, kde jeho stopa zmizla

B:  Bol odsúdený a popravený zastrelením

C:  Žil až do roku 1974 v domácom väzení a písal memoáre

Výhercovia:

Miroslava Lacková, Trenčianská Teplá

Marína Romanová, Sačurov

Blahoželáme!

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu