Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Lady Gaga v Prahe: Kontroverzná šou v podprsenke!

Lady Gaga v Prahe predviedla šou plnú efektov Zobraziť galériu (10)
Lady Gaga v Prahe predviedla šou plnú efektov

PRAHA - Americká speváčka Lady Gaga (24) ponúkla v beznádejne vypredanej O2 aréne v Prahe počas koncertu The Monster Ball (Ples príšer) všetky svoje hity. Nechýbala ani šou plná najrôznejších efektov vrátane pyrotechniky umiestnenej v podprsenke. Do Česka prišla táto hviezda svetovej popmusic po prvýkrát.

V hľadisku bolo podľa usporiadateľov približne 17 tisíc divákov. Návštevnícky rekord pražskej O2 arény však prekonaný nebol. Drží ho Madonna, na ktorej koncert v roku 2006 dorazilo 18.628 divákov.

Dlho pred začiatkom koncertu prúdili do haly davy ľudí. Mnohí sa ešte na poslednú chvíľu snažili zohnať u priekupníkov vstupenky, ktorých cena sa na čiernom trhu vyšplhala na 3500 korún (vyše 140 eur).

Medzi divákmi bolo aj mnoho známych osobností. Prišla napríklad prezidentova manželka Livia Klausová s vnúčatami, spevák Petr Kotvald alebo bývalý šéf Českej filharmónie Vladimír Darjanin.

Hneď v úvode koncertu natešené davy čakala pompézna šou tvorená videoprojekciou a svetelnými efektmi, do ktorých Newyorčanka vstúpila v extravagantnom prevleku a začala spievať Dance in the Dark z albumu The Fame Monster.

Provokatívna umelkyňa už skôr povedala, že jej terajšie predstavenie vyzerá viac ako muzikál a menej ako koncert. Na javisku striedavo pripomínajúcom ulice New Yorku, metro alebo nebezpečný park dominovala sporo oblečená Lady Gaga medzi množstvom tanečníkov, zboristov a hudobníkov.

Jednotlivé čísla spojil príbeh z New Yorku, kam idú Lady Gaga a jej priatelia na ples príšer a ona sa stratí. Takmer každá z piesní, medzi ktorými boli hity ako Poker Face, Lovegame, Bad Romance či Telephone, mala vlastnú bohatú choreografiu.

Počas náročného predstavenia sa Lady Gaga upokojila vtedy, keď len v spodnej bielizni zasadla za klavír a zahrala baladu Speechless. Potom zrýchlila a od vyčínania za klavírom, keď naň vo finále hrala aj nohami, ju nevyviedla z miery ani drobná technická porucha mikrofónu. "Aspoň je vidieť, že spievam naživo," podotkla.

Medzi svoje povestné provokácie Lady Gaga zaradila erotické narážky, umelú krv na pódiu, priehľadné oblečenie, narážky na sadomasochistické praktiky, homosexualitu alebo projekciu s vracaním. Zmienila sa aj o novom albume Born This Way, ktorý by mal vyjsť budúci rok.

V skladbe Paparazzi, ktorú si do súťaže vybral víťaz Česko Slovenskej SuperStar Martin Chodúr, bojovala s príšerou, ktorá sa jej zmocňovala svojimi chápadlami. V úplnom závere zaznel veľký hit Bad Romance.

Lady Gaga má za sebou veľmi úspešný rok. Na nedávnom odovzdávaní Európskych hudobných cien televíznej stanice MTV získala tri ocenenia - ako najlepšia speváčka, za najlepšiu pieseň aj za najlepší popový počin.

Speváčka, občianskym menom Stefani Joanne Angelina Germanotta, sa narodila talianskym rodičom. Prezývku Lady Gaga si zvolila podľa pesničky Radio Gaga od skupiny Queen. V roku 2008 vydala úspešný album The Fame, ktorý je podľa nej o tom, "že sa každý môže cítiť slávny".

Turné Monster Ball sa začalo 7. mája vo švédskom Štokholme a ešte pred presunom do zámoria sa Lady Gaga zastavila v Nemecku, Holandsku, Belgicku, Francúzsku a Británii. Na základe veľkého úspechu sa Monster Ball Tour vrátilo do Európy, nová séria koncertov začala predstavením v Helsinkách 13. októbra. Pred pražským koncertom, ktorý ako predkapela odštartovali newyorskí Semi Precious Weapons, vystúpila Lady Gaga v Zürichu; jej turné pokračuje 19. novembra vo švédskom Malmö. Celkom na The Monster Ball Tour absolvuje 201 vystúpení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu