Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jakubiskovci pred súdom: Musia zaplatiť 2,2 milióna eur, Deanu to zdvihlo zo stoličky!

Manželia Jakubiskovci Zobraziť galériu (9)
Manželia Jakubiskovci (Zdroj: SITA)

PRAHA - Manželia Jakubiskovci musia podľa dnešného verdiktu Mestského súdu v Prahe zaplatiť zmenku na 54 miliónov českých korún (takmer 2,2 milióna eur) Českej sporiteľni. Banka im peniaze požičala na nakrútenie filmu Bathory. Podľa súdu manželia so splátkami dlhu preukázateľne meškajú.

Rozsudok nie je právoplatný a je možné sa proti nemu odvolať. Deana Jakubisková, ktorá prišla na dnešný súd, odvolanie zvažuje. Rozhodnutie ju doslova zdvihlo zo stoličky a sudcovi začala kauzu znova rozčúlene vysvetľovať.

Česká sporiteľňa uzavrela so spoločnosťou Jakubisko film v júni 2005 zmluvu o úvere. Banka sa v nej zaviazala, že spoločnosti poskytne úver do výšky 50 miliónov s tým, že spoločnosť jej splatí do konca júna 2008 desať miliónov českých korún, do konca septembra 20 miliónov a do konca decembra zostávajúcich 20 miliónov korún. Úver bol zabezpečený okrem iného aj bianco zmenkou s tým, že ju sporiteľňa bude môcť vyplniť len vtedy, ak sa Jakubisko film dostane s úhradou úveru do omeškania. To sa potom podľa názoru banky skutočne stalo a súd následne vydal príkaz na zaplatenie zmenky.

Spoločnosť Jakubisko film sa obhajuje tým, že Českej sporiteľni zaplatila celkovo zhruba 80 miliónov českých korún (vyše 3,2 milióna eur). Za úver, ktorý je predmetom sporu, vraj chcela v septembri 2008 zaplatiť 10,9 milióna, banka ale tieto peniaze započítala na druhý úver, ktorý u nej spoločnosť mala. Jakubiskovci vedú s Českou sporiteľňou v súvislosti s filmom Bathory niekoľko ďalších súdnych sporov.

Sporiteľňa chcela spor ukončiť s tým, že sa ale naďalej nebude brániť ďalším mimosúdnym rokovaniam o urovnaní dlhu. Jakubisková sa obhajovala tým, že s bankou už jedná dva roky a tá údajne stále nie je schopná vyčísliť, koľko vlastne dlhuje. Navyše tiež vraj sporiteľni platí filmovú rentu desať percent z obratu filmu.

Jakubiskov film Bathory sa s rozpočtom 13,3 milióna eur zaradil k najnákladnejším filmom v strednej Európe. Vznikol v koprodukcii Česka, Slovenska, Maďarska a Británie. Podľa Jakubiskovej uľahčila jeho natočenie Česká televízia, ktorá poskytla 35 miliónov českých korún (1,42 milióna eur), a slovenské ministerstvo kultúry príspevkom jedného milióna eur. Európsky fond Eurimages filmu pridelil 650 tisíc eur a Fond českej kinematografie prispel siedmimi miliónmi českých korún (vyše 283 tisíc eur). 25. januára minulého roka zaplatili diváci za vstupné v kinách na film Bathory takmer 87 miliónov korún (3,52 milióna eur). Spracovanie legendy Čachtickej pani vynieslo Jakubiskovi Českého leva za najlepší výtvarný počin, film sa tiež stal divácky najúspešnejším filmom roku 2008. Na Českého leva bol nominovaný aj v kategóriách kamera a herecký výkon v hlavnej ženskej úlohe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu