Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Jakubisko film sa nemusí ospravedlniť Slovenskému filmovému ústavu

Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko

PRAHA - Spoločnosť Jakubisko film sa nemusí Slovenskému filmovému ústavu ospravedlniť za to, že v Česku spolu s Bontonfilmom vydala na DVD dva prednovembrové filmy režiséra Juraja Jakubiska. Podľa informácií Lidových novin o tom v utorok rozhodol súd. Časť sporu sa ale vráti k pražskému mestskému súdu, uvádzajú Lidové noviny.

Ústav v spore okrem ospravedlnenia požadoval aj náhradu škody vo výške 691.693 českých korún a domáhal se aj toho, aby Bontonfilm nemohol oba filmy v Česku distribuovať. Pražský mestský súd už síce raz všetky nároky ústavu zmietol zo stola, vrchný súd ale v utorok túto časť sporu zrušil. Vráti sa preto k prejednaniu späť mestskému súdu, informujú LN.

„Podstatou celého rozsudku je konštatovanie, že Slovenský filmový ústav je v spore aktívne legitimovaný a vykonáva všetky práva k filmom vyrobeným pred rokom 1991, ktorých režisérom alebo autorom bol Juraj Jakubisko. Preto rozhodnutie vrchného súdu považujem za víťazstvo v tomto spore, nakoľko boli uznané práva Slovenského filmového ústavu,“ povedala pre topky.sk advokátka Slovenského filmového ústavu Adriana Tomanová. Jej tvrdenia nepriamo potvrdzuje aj samotný Jakubisko, ktorý pre LN povedal: „Kedysi za mnou prišiel kamarát, smial sa a hovoril, že vyhral v súdnom spore. Pozorne som si rozsudok prečítal a povedal som mu: ´Veď si prehral´.“

Slovenský filmový ústav sa už roky sporí s Jakubiskom a jeho manželkou a majiteľkou spoločnosti Jakubisko film Deanou Horváthovou-Jakubiskovou o práva na sedemnásť prednovembrových filmov. Spor má podľa LN rozhodnúť Okresný súd v Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu