Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Líder Sparklehorse Mark Linkous spáchal samovraždu

Mark Linkous
Mark Linkous

BRATISLAVA - Americký spevák, skladateľ, multiinštrumentalista a líder skupiny Sparklehorse Mark Linkous spáchal samovraždu. Jeho hovorca to potvrdil hudobnému magazínu Rolling Stone. Štyridsiatnik si život vzal v sobotu 6. marca.

"Sme vďační, že tu s nami bol. Navždy zostane v našich srdciach. Nech je na svojej ďalšej ceste spokojný a šťastný," uviedla jeho rodina v oficiálnom stanovisku.´

Linkous vydal so skupinou Sparklehorse päť štúdiových albumov. Na tom poslednom s názvom Dark Night of the Soul (2009) spolupracoval so známym producentom Danger Mouseom a režisérom Davidom Lynchom. Toto hudobné zoskupenie založil v roku 1995 a hneď o rok neskôr si ich legendárna formácia Radiohead vybrala ako predskokana na svojom európskom turné. Práve na ňom Linkous takmer prišiel o život, keď v istom londýnskom hoteli užil skoro smrteľnú dávku alkoholu, vália a heroínu.

"Bál som sa, že po tom, čo som bol na chvíľu prakticky mŕtvy, mi odumrela časť mozgu a ja som stratil schopnosť písať piesne," uviedol v rozhovore pre Rolling Stone v roku 1999. Popri pôsobení v Sparklehorse sa Linkous živil aj ako producent. Podieľal sa týmto spôsobom napríklad na nahrávke Fear Yourself (2003) Daniela Johnstona. Podľa jeho hovorcu v súčasnosti dokončoval nový album, ktorý mal vyjsť prostredníctvom labelu Anti- Records.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu