Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odhalenie pitvy: Jackson umieral zdravý!

Michael Jackson Zobraziť galériu (10)
Michael Jackson

LOS ANGELES - Navonok bol Michael Jackson v čase svojho nečakaného úmrtia zničený. Skonal so stopami po vpichoch na rukách, jazvami po chirurgických zákrokoch po celom tele a kozmetickými tetovaniami na perách a tvári.

Vnútorne bol ale Kráľ popu v dobrom fyzickom stave na 50-ročného muža, uvádza sa v pitevnej správe, ktorú získala agentúra The Associated Press. Správa losangeleského okresného koronera uvádza, že Jackson vážil 62 kilogramov, čo je v norme na muža vysokého 175,26 centimetrov. Jeho srdce bolo silné, bez akýchkoľvek známok usadenín. Jeho obličky a väčšina ostatných vnútorných orgánov boli tiež v poriadku. Pitva tak vyvrátila i pochybnosti o tom, či by dokázal fyzicky zvládnuť sériu comebackových koncertov v Londýne, na ktorú sa v čase svojho úmrtia pripravoval.

Spevák napriek tomu mal zdravotné problémy, vrátane artritídy v driekovej chrbtici a niektorých prstoch, či jemných usadenín v cievach nôh. Najhoršie na tom bol s pľúcami, v ktorých bol podľa autopsie chronický zápal a ich znížená kapacita mohla Jacksonovi spôsobovať problémy s dýchaním. Napriek tomu ich stav nebol taký vážny, aby mohol priamo prispieť k úmrtiu, píše koroner v pitevnej správe. "Jeho celkový zdravotný stav bol dobrý," konštatoval Zeev Kain - vedúci katedry anestéziológie University of California, Irvine, ktorý na požiadanie AP kópiu správy preštudoval, s tým, že výsledky boli v norme.

Jackson zomrel 25. júna v prenajatom dome v Los Angeles po tom, ako mu osobný lekár Conrad Murray podal anestetikum a dva druhy sedatív, aby mu pomohol zaspať, uvádzajú súdne dokumenty. Anestetikum, ktoré lekár umelcovi podal, sa pritom zvyčajne používa pri chirurgických zákrokoch, spomaľuje dýchanie a vyžaduje, aby bol pacient po jeho podaní neustále monitorovaný. Murray sa ale vyšetrovateľom priznal, že z Jacksonovej izby odišiel do kúpeľne a telefónne záznamy dokazujú, že v čase, keď jeho pacient zomieral, on približne 47 minút telefonoval. Keď si uvedomil, že Jackson nereaguje, začal sa zúfalo pokúšať o jeho oživenie, no hudobník sa už neprebral. Jacksona vyhlásili za mŕtveho necelé dve hodiny po tom, ako do domu volali záchranárov. Na jeho tele boli pritom jasné stopy po zúfalej snahe zachrániť ho, vrátane podliatin na hrudi či polámaných rebier z resuscitácie.

Úrad koronera v septembri klasifikoval Jacksonovu smrť ako zabitie. Spôsobiť ju mala "akútna intoxikácia anestetikom", no významne k nej prispel aj účinok sedatív. Lekár navyše podľa koronera nedodržal štandardné postupy pri podávaní anestetík. Murray je preto vo vyšetrovaní losangeleskej polície podozrivým zo zabitia. O jeho formálnom obvinení však rozhodne až úrad okresného prokurátora. Kompletné výsledky pitvy však výrazne zmenšujú jeho šance na obhajobu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu