Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Blízki o Matuškovej smrti: Je to rana z čistého neba!

Waldemar Matuška Zobraziť galériu (4)
Waldemar Matuška

PRAHA/FLORIDA - Vynikajúci spevák, kamarát a skvelý človek so zmyslom pre humor, ktorý robil všetko pre to, aby sa ľudia pri jeho pesničkách cítili dobre. Tak si spomínajú na zosnulého speváka Waldemara Matušku († 76) kolegovia a priatelia z hudobnej brandže.

Legendárny spevák, ktorého piesne zo 60. až 80. rokov sa stali nesmrteľnými, zomrel vo veku 76 rokov na Floride. Fanúšikovia sa s ním budú môcť naposledy rozlúčiť v Prahe.

„Je neodmysliteľným symbolom českej populárnej hudby. A to už od začiatku šesťdesiatych rokov, kedy nastúpil do divadla Semafor. Publikum si získaval tým, že nebol uhladený, ale taký ´buričský´,“ povedal dramaturg, moderátor a priekopník diskoték Miloš Skalka.

Podľa neho malo publikum rado buď Karla Gotta alebo „Waldu“, čo tak v podstate zostalo až do Matuškovho odchodu do Ameriky v roku 1986. Podľa Skalku vryl Matuška ľudovosť a spontánnosť nielen do svojich pesničiek, ale aj do súkromného života. Vraj chodil rád na pivo do obľúbených pivární v Prahe v Starom Meste a priatelil sa s miestnymi „štamgastmi.“

Druhý júlový deň zvykla oslavovať s Matuškom narodeniny speváčka Yvonne Přenosilová, ktorá na svojho priateľa spomína ako na „nesmierne pozitívneho človeka.“ „Moja maminka mu prepadla úplne. On ani sám nevedel, kde a kedy sa narodil... Potom sa to náhodne dozvedel niekde na matrike v Košiciach,“ povedala. Matuškova mama bola speváčkou viedenských operetných divadiel a často sa sťahovala.

Waldemarov hit, ktorý zložil s Karolom Štědrým s názvom Mám malý stan, doslova zľudovel. Štedrého správa o Matuškovej smrti zaskočila. „Je to rana z čistého neba. Náš najväčší hit, ktorý stále spievam, odo mňa chcú počuť krajania v Kanade, Amerike aj Austrálii. Vždy tým gestom naznačeným rukou hovoria „Pán Štědrý, bude..?“ A ´malý stan´ potom spieva celá sála,“ zaspomínal si Štědrý, ktorý vraj s Matuškom zdieľal na zájazdoch jednu izbu. „Zase mi ubudol jeden kamarát z tej starej speváckej gardy,“ poznamenal dojatý.

Po hudobných stánkoch s Matuškom putovala aj speváčka Yvetta Simonová, ktorá s ním vyrazila prvýkrát na západ v roku 1968 na zájazd do Belgicka. „Je mi to nesmierne ľúto. Bol to vynikajúci spevák, kamarát a skvelý človek s obrovským srdcom,“ uviedla.

Kus mladosti odišlo s Matuškovou smrťou aj zabávačovi Petrovi Novotnému, podľa ktorého nikto nie je nesmrteľný, „Walda“ však áno.

Najznámejšie duety Matuška tiež spieval s Evou Pilarovou. Ich skladba Ach, ta láska nebeská, bola vyhlásená za pieseň roku a v tom istom roku (1962) dostal Matuška aj svojho prvého Zlatého slávika. Intenzívne s Pilarovou spolupracovali v divadlách Semafor a Rokoko, potom sa síce ich pracovné cesty rozišli, stále sa však vídali na koncertoch a oslavách rôznych výročí.

Pilarová považovala Waldemara za skvelého kamaráta, ktorému sa mohla vždy zdôveriť. „Vedela som, že na tom nebol po zdravotnej stránke práve najlepšie. Tak si to tak rekapitulujem a hovorím si, že mal nesmierne krásnu mladosť. Bol to bohém s nádherným hlasom a dokázal žiť,“ povedala.

Matuška bol ženatý celkovo trikrát. Z prvého manželstva mal syna Mirka a z tretieho Waldemara. Do Čiech sa spevák po nežnej revolúcii opakovane vracal. Naposledy pred dvoma rokmi, keď 2. júla v deň svojich 75. narodenín vystúpil v pražskom divadle Ta Fantastika.

Počuli ste horúce „pikošky“ o osobnostiach či udalostiach nášho šoubiznisu? Podeľte sa s nami o ne! Posielajte SMS a MMS na 0910 177 023 alebo nám napíšte e-mail na tipy@topky.sk!

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu