Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kontroverzný fotograf Jan Saudek: Som na mizine!

Jan Saudek Zobraziť galériu (4)
Jan Saudek (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Mestský súd v Prahe zamietol žalobu českého fotografa Jana Saudka na spoločnosť Saudek.com patriacu jeho synovi Samuelovi a bývalej partnerke Sáre.

Ako informoval spravodajský portál iDNES.cz, známy umelec žiadal o zrušenie dvoch licenčných zmlúv, podľa ktorých vykonáva jeho autorské práva práve Saudek.com. "Súd žalobu zamietol pre formálne nedostatky," povedal hovorca súdu Petr Kulawiak. Ako informovala fotografova súčasná partnerka a manažérka Pavlína Hodková, Jan Saudek tvrdil, že neexistuje žiadna licenčná zmluva a žiadnu ani nepodpísal.

"Zmluva je samozrejme platná a je jedna. Dokonca je k nej napísaná a overená plná moc. Janovi Saudkovi sa zmluva nepáči, pretože medzitým uzavrel inú dohodu so spoločnosťou Slovart. Tá je samozrejme neplatná," uviedol pre iDNES.cz Samuel Saudek. "Jan Saudek môže voľne obchodovať so svojimi fotografiami, obrazmi. Je to jeho dielo," dodala Sára Saudková. "Naša spoločnosť pracuje len s jeho autorskými právami. Napríklad, keď niekto vytlačí jeho fotografiu, má z toho Jan peniaze," vysvetlila.

O zmluvy sa fotograf začal zaujímať údajne po úspešnej výstave v Dome U bílého jednorožce v Prahe, ktorá trvala od roku 2005 do 2007. Nie je známe, aký mal dôvod. "Z nejakých dôvodov mu niekto našepkáva nezmysly, napríklad o tržbách. Nedôjde mu, že dostáva informácie len o obrate. Napríklad, výstava v Dome U bílého jednorožce mala fantastický obrat. Ale mesačné náklady boli pol milióna korún (vyše 17600 eur)," vyjadril sa Samuel Saudek.

"Neviem, čo sa mu honí hlavou. Dokonca chcel, aby to tak bolo a fungovalo až do vydarenej výstavy u Jednorožca. Bola to vtedy pre Jana úžasná reklama, ale ako sa prehliadka skončila, začal sa čudne vyjadrovať,"
dodala Sára Saudková. Keď sa fotograf začal o zmluvy zaujímať, zo spoločnosti Saudek.com prišli dve rôzne verzie, tvrdí Hodková. Tam sa údajne nachádza sporný podpis Jana Saudka. Podľa Hodkovej by sa mal vypracovať grafologický posudok. Sudkyňa nariadila Janovi Saudkovi, aby zaplatil náklady na súdne konanie. Pre fotografa to však zrejme bude problém. "Som na mizine," priznal. Dodal, že sa neodvolá.

Sedemdesiattriročný fotograf sa celosvetovo preslávil najmä kolorovanými aktmi. Ako sa uvádza na internetovej stránke Saudek.com, je nositeľom francúzskeho titulu Le Chevalier des Arts et Letters (Rytier umenia a literatúry) a českého Artis Bohemiae Amicis za šírenie dobrého mena v zahraničí. Na konte má viac ako 400 samostatných výstav po celom svete. O jeho živote vzniklo niekoľko filmov.

Počuli ste horúce „pikošky“ o osobnostiach či udalostiach nášho šoubiznisu? Podeľte sa s nami o ne! Napíšte nám na tipy@topky.sk! 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu