Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Gott priznáva: Žijem dva životy!

Slávik dostal v Nemecku vzácnu trofej za 123 miliónov Zobraziť galériu (33)
Slávik dostal v Nemecku vzácnu trofej za 123 miliónov (Zdroj: Blesk.cz)

PRAHA - Polydor odovzdal spevákovi Karlovi Gottovi vzácne ocenenie 'za zásluhy'. Za to, že sa už 40 rokov drží na špičke medzi troma najlepšími spevákmi Nemecka, ktoré má viac ako 80 miliónov ľudí. Český slávik tam vydal 86 platní, ktorých sa k dnešnému dňu predalo zhruba 123 miliónov nosičov.

S Gottom, ktorému v Nemecku hovoria 'unser Karl' alebo 'Sinatra Východu', uzavrela jedna z piatich najväčších gramofónových firiem sveta, Polydor, doživotnú zmluvu. A tu má len Udo Jürgens a Peter Alexander.

Ako hovorí samotný spevák, je z neho polovičný Nemec. „Štyridsať rokov žijem dva životy. A snáď sa na mňa za to nikto nehnevá. Tam, kde sa môžem realizovať, tam je pre mňa môj druhý domov,“ povedal pre český denník Blesk. Gotta v roku 1966 pre Nemecko objavil Ossi Drechsler, keď zavítal na Bratislavskú lýru. Páčila sa mu Gottova pieseň Pošli to dál.

"Pesničku sme nahrali v nemčine a nemohli ju vydať, pokiaľ k singlovej platni nebola aj pieseň na stranu B. Platne sa vtedy kupovali kvôli „áčku“, béčková strana bola vata,“ prezradil Blesku Drechsler, ktorý bol na slávnostnom predávaní. V tej dobe bol populárny film Doktor Živago s inštrumentálkou, ktorú ešte nikto nenaspieval. A tak sa toho chopil božský Kája a vznikla pieseň Weisst du wohin na stranu B.

A stalo sa niečo nečakané: Práve tá „vata“, teda strana B s Doktorom Živagom, rozhodla o Gottovej kariére na západ od mesta Aš. V Nemecku sa predalo viac ako milión kusov tejto platne a Gott za zarobené marky kúpil svojej mame malého fiata šesťstovku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu