Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ochrnutý Richard Ricco Šarközi z X Factoru o životnom trápení

Richard Šarközi dojal až k slzám Sisu Sklovskú aj Ondřeja Brzobohatého. Zobraziť galériu (11)
Richard Šarközi dojal až k slzám Sisu Sklovskú aj Ondřeja Brzobohatého.

BRATISLAVA - Dojal porotu až k slzám! Richard Ricco Šarközi (26) jednoznačne vie spievať. Okrem krásnych tónov ale na odborníkov v X Factore zapôsobil aj jeho životný osud. Mladík je totiž na vozíčku. Ochrnul pri nehode, z ktorej všetci ostatní vyviazli bez následkov. Vyštudovaný operný spevák nám prezradil, že po ťažkom úraze sa musel učiť rozhýbavať dokonca aj ruky, ktoré mu niekoľko mesiacov poriadne neslúžili. Ako úprimne podotkol, s takýmto niečím sa nikdy nedá zmieriť.

Nenechal ich chladnými! Pri Richardovi Riccovi Šarközim (26) sa nedá prehliadnuť, že sedí na vozíku. V X Factore však zaujal najmä výborným speváckym výkonom, ktorý mal na slzách poroty obrovský podiel. „Ľudia si často myslia, že som začal spievať, až keď som ochrnul. Ale ja nespievam preto, aby ma ľutovali,” povedal nám mladík. 

Richard totiž študoval operný spev. Ťažká autohavária prišla až vtedy, keď mal 22 rokov a bol v maturitnom ročníku. „Boli sme v aute štyria. Ja, môj kamarát a dvaja známi. Jeden z nich šoféroval. Nikomu sa nič nestalo, len mne,” prezradil Richard. 

Mladík sršiaci životom sa tak razom stal ležiacim pacientom. Nemal za sebou ešte všetky skúšky a z hlavného predmetu maturoval po nehode doma na posteli. „Ležal som, nedokázal som vtedy ani poriadne sedieť. Ani som nedokázal rukami držať nič. Od začiatku som sa učil všetko tak, ako keď sa človek narodí. Učil som sa držať pero, kúpať sa sám, jesť, všetko. Našťastie, ruky neboli ochrnuté, ale trvalo pár mesiacov, kým sa zrehabilitovali,” pripomenul si Šarközi ťažké chvíle svojho života. 

To, že nohami už zrejme hýbať nebude, si dosť dlho neuvedomoval. „Ja som pomerne dlhý čas nevedel, o čo sa jedná, nikto mi to nechcel povedať. Asi to bolo tým šokom. Niekoľko týždňov som nevedel, čo sa mi stalo. Hovorili mi, že nevadí, pár týždňov budeš na vozíku... a ja som úplne zabudol na to, že tie nohy necítim. Nemal som asi nutkanie sa pohnúť, sám to dodnes neviem pochopiť,” vyrozprával nám spevák.

Až keď Ricco uvidel svoje staršie vystúpenie, kde stál na vlastných, uvedomil si dosah havárie. „Ak mám byť úprimný, zmierený s tým nie som dodnes, lebo podľa mňa sa s tým zmieriť nedá,” povedal nám bez okolkov. „Človek sa s tým len musí naučiť nejakým spôsobom žiť,” dodal, pričom spomenul svojich kamarátov, rodinu a hudbu ako to najpodstatnejšie, čo ho drží nad vodou. 

„Pre mňa je spevácke vystúpenie také nabíjanie, prerušenie toho stereotypu rehabilitácií. Chodím si na pódium akoby oddýchnuť a to mi dáva aj zmysel života,” vyznal sa z lásky k hudobnému umeniu. Medzi jeho životabudiče ale jednoznačne patrí aj jeho spevácka partnerka z X Factoru Klaudia Farkašová. „Ona je taký anjel na zemi. Klaudia je typ človeka, ktorý pomáha, aj keď o tom nevie. Dokáže ma úplne nabiť,” nešetril chválou Richard. Snáď sa im bude spolu dariť aj naďalej. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu