Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

GR SNM Peter Maráky: Budeme riešiť rozšírenie otváracích hodín, aj za cenu vstupného

Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Peter Maráky. Zobraziť galériu (5)
Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Peter Maráky.

Pozvanie na online rozhovor prijal generálny riaditeľ Slovenského národného múzea PhDr. Peter Maráky. Absolvent etnografie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave začínal roku 1975 v Kysuckom múzeu ako dokumentarista, neskôr sa stal jeho riaditeľom.

V roku 1985 sa stal riaditeľom Pamiatkového ústavu, o dva roky neskôr odišiel do Slovenského národného múzea, kde pôsobí dodnes. V SNM prešiel niekoľkými pozíciami, až nakoniec "zakotvil" na poste generálneho riaditeľa tejto inštitúcie. V rokoch 1998 - 2002 pôsobil na Ministerstve kultúry ako generálny riaditeľ Sekcie kultúrnych pamiatok.

Peter Maráky odpovedal na vaše otázky >>

Rozhovor

13:18:30 - otázka od: Jozef Taubner Dobrý deň, ako sa máte? Pozdravujte rodinu :) Srdecne pozdravujem vsetkych aj v Moste aj inde:) Prepacte za meskanie.

13:21:09 - otázka od: huta vykonavanie ktorej funkcie je blizsie vasmu naturelu?Robiť generalneho riaditeľa na ministerstve alebo generalneho riaditeľa muzea? Celkom urcite sa lepsie citim v muzeu, ved tam som vyse pred 30 rokmi zacinal a v roznych poziciach pracujem v muzeach uz vyse 22 rokov. Z tohto hladiska bolo stvorrocne posobenie na ministerstve iba epizodou, ale zato pre mna velkou skusenostou. Som vsak presvedceny, ze aj na ministerstvach by mali posobit specialisti a nie akysi vseobecny "statni uradnici". Je lepsie ked sa na problematiku statnej spravy adaptuje odbornik ako ked ma uradnik rozhodovat bez odobornych znalosti.

13:23:15 - otázka od: huta aký má podľa vas súčasný minister vzťah k múzejníctvu? Je to skôr otázka pre ministra, ale myslím, že k múzejníctvu si špeciálne vzťah nepestuje.

13:28:52 - otázka od: huta ako ste boli spokojný s výstavou indonézia?pripravujú sa aj ďalšie projekty,ktoré by priblížili SNM európskym pomerom,prípadne nemáte v pláne predĺžiť otváracie hodiny múzea? Dvojvystava Indonezia - Tamtamy casu a Slavne expedicie 20. storocia patri nepochybne k najvyznamnejsim navstevnickym uspechom nasho muzea v ostatnych desatrociach. Prave vdaka tomu, ze sme pri priprave a realizacii tejto vystavy venovali dostatocnu pozornost marketingu, jej priniesla nadstandardny uspech. Prave napr. predlzeni otvaracich dni a hodin, vylucenie "volnych" pondelkov a posunutie otvaracich hodin do vecera, umoznilo navstevu aj tym, ktori inokedy nestihaju. Globalne predlzenie otvaracieho casu tiez suvisi s financnymi prostriedkami, ktorych ma aj nase muzeum - podobne ako cela kultura na Slovensku - akutny nedostatok. Dalsie uprednostnovanie prezentacnej cinnosti (spristupnovanie expozicii a vystav, prednasky, koncerty, animacie a pod.) by v tejto chvili bolo asi na ukor inych cinnosti, pre ochranu kulturneho dedicstva prinajmenej rovnako dolezitych, ako su restaurovanie a konzervovanie predmetov, obnova objektov kulturnych pamiatok, rozsirovanie zbierkovych fondov, modernizacia evidencie zbierkovych predmetov a pod.

13:29:52 - otázka od: Jana Podľa vášho životopisu vyzeráte ako odborník na slovo vzatý. Prečo nie ste ministrom? Pretoze zakladnou podmienkou na to byt ministrom je politicka aktivita a clenstvo v politickej strane. Nemam uz ambiciu uberat sa vo svojej kariere tymto smerom:)))

13:30:31 - otázka od: MATO AK BY STE SI MALI VYBRAť INé POVOLANIE čO BY TO BOLO? Naucil som sa, ze ak uz clovek nemoze robit co ho bavi, mal by sa naucit mat rad to, co robit musi.

13:31:23 - otázka od: peto dobry den pan Peter Maráky prajem vam vela zdravia rad vas vidim vsetko dobre vam Peto z Levic. Dakujem za pozdravy a tiez pozdravujem vsetkych Levicanov, Tekovanov a v Leviciach aj vsetkych muzejnikov.

13:32:56 - otázka od: HUTA Ako sa cítite na tomto chate kde väčšinou odpovedajú superstári a iní stári? Citim sa velmi dobre, najma preto, ze pri pocitaci mam mimoriadne prijemnu spolocnicku. Verim, ze raz aj na Slovensku budu za celebrity povazovani aj ludia zaoberajuci sa ochranou kulturneho dedicstva, vedou, vzdelavanim...

13:37:19 - otázka od: josh co je podla vas najvacsim problemom kultury a muzejnictva na slovensku. a indonezia bola super:) kedy bude nieco podobne? s pozdravom josh Najvacsim problemom je podcenovanie vyznamu ochrany kulturneho dedicstva pre narodnu a statnu identitu zo strany politickych elit. Dokazom je mimoriadne nizky podiel rozpoctu na kulturu na hrubom domacom produkte, co je objektivny medzinarodny ekonomicky ukazovatel. Hoci nas potencial je v tejto oblasti velmi vysoky, naklady zo statneho rozpoctu na kulturu patria na Slovensku medzi najnizsie v ramci celej Europy. Uspech vystavy o Indonezii nas velmi tesi. V aprili sme pripravili pre Bratislavsky hrad taliansku vystavu Leonardo DaVinci - Zvedavy genius a na Vajanskeho nabrezi spristupnime nielen paleontologicku vystavu Zabudnuty svet mamutov - Mamuty na Slovensku.

13:38:02 - otázka od: martin dokázali by ste povedať niečo na obranu súčasného ministra kultúry tótha? Na obranu kazdeho je mozne nieco povedat:)))

13:44:08 - otázka od: ivonka dobry den. co pripravujete v snm? pozerala som vasu stranku, je tam vselico:) co by ste odporucali? Budem aktualny. Od buduceho utorka bude mozne v Prirodovednom muzeu SNM na Vajanskeho nabr. na tretom poschodi navstivit novu, modernu stalu expoziciu Zazrak prirody - Biodiverzita Zeme, venovana rozmanitosti botanickych a zivocisnych druhov nasej Maticky Zeme. V Historickom muzeu SNM na Bratislavskom hrade bude od piatku 3. marca okrem ineho spristupnena aj vystava - Modra krv, tlaciarenska cern o uhorskych slachtickych knizniciach od 15. do 17. storocia. Ide o zbierky historickych knih, map, rukopisov a inych zariadeni kniznic ako sa zachovali vo fondoch z pozostalosti 9 slachtickych rodin historickeho Uhorska. Vystavu pripravili narodne kniznice v Martine, Zahrebe a Budapesti, v spolupraci s Esterhazyho nadaciou v rakuskom Eisenstadte. Kniznice zo Slovenska tam budu reprezentovat turzovska, palfyovska a revayovska, ktore sa zhodou okolnosti dochovali najma na hradoch a kastieloch, ktore spravuje nase SNM.

13:45:41 - otázka od: Robo a kto je tento clovek? A preco by ma mal zaujimat? Redaktorka Bleskoviek: Peter Maráky je generálny riaditeľ Slovenského národného múzea a možno by ťa mohol zaujímať preto, že hovorí o veciach, ktoré ťa môžu posunúť a obohatiť.

13:54:36 - otázka od: Andrej Dobrý deň, rád by som sa Vás spýtal ako vnímajú zahraniční turisti sieť múzeí na Slovensku a či si na základe toho výtvarajú aj obraz o živote na Slovensku. Muzea patria k tradicne spadovym miestam turistickych navstev. Pokial mam dobre informacie, najviac ich zaujimaju slohove pamiatky (najma hrady, zamky, kastiele, mestianske domy a palace) a tiez pamiatky ludovej kultury, zvlast muzea v prirode (skanzeny), alebo rezervaciu ludovej architektury (Vlkolinec, Zdiar, Podbiel, Osturna, Sebechleby a ine). Zahranicni navstevnici osobitne ocenuju rozne animacne (ozivovacie) podujatia, ktore rekonstrukciou historickych cinnosti doplnaju prehliadku statickych expozicii o dynamicky - najma ludsky prvok. Popularne su historicke, sermiarske a ine turnaje, ale napr. aj pecenie chleba v peci ludoveho domu, tkanie na krosnach, mutenie masla na maselnicke, praca v kovacskej vyhni, pri ktorej si tieto cinnosti navstevnici mozu vyskusat, alebo aspon si priblizit niektore historicke javy plastickejsie. Nebolo by vsak dobre, keby si turisti vytvarali obraz o Slovensku podla navstevy muzei alebo skanzenov. Ten si castejsie utvaraju z kvality nasich sluzieb, stavu hygienickych zariadeni a celkovych podmienok, ktore my, Slovaci, vytvarame pre ochranu nasho, a teraz uz aj spolocneho europskeho, kulturneho dedicstva. Najma navstevnici z krajin ako Japonsko, USA, Kanada niekedy nedokazu pochopit aky laxny je nas vztah je nas vztah k starsim pamiatkam, najma z obdobia gotiky, renesacie, baroka, ktore u nich doma vyvazuju zlatom.

13:57:11 - otázka od: Nováková Zaujímalo by ma, kde ste absolvovali stredoškolské štúdium. S prislusnou pychou priznavam, ze to bolo na Strednej priemyselnej skole chemickej v Bratislave na Racianskej ulici, kde boli skveli a vzdelani pedagogovia, a to aj v spolocensko-vednych odboroch, ako boli Ing. Chrobak, pani Zanzotova a pán Ursíny a tiez skveli spoluziaci, ktorych by som aj touto cestou chcel srdecne pozdravit. Priznavam, ze som kvalifikaciu chemika-technologa dost vyuzil aj muzejnej praxi, lebo bez chemie to nejde ani pri muzejnom konzervovani a restaurovani.

14:02:10 - otázka od: lukas Dobrý deň pán riaditeľ,budem vyzerať ako nevzdelanec,ale myslím si,že informácie o SNM má len zanedbateľné percento občanov SR a jeho propagácia je prakticky nulová.Môžete mi z tohto titulu objasniť náplň SNM.Ďakujem veľmi pekne. O dejinach SNM, jeho zbierkach, ich informacnej kapacite a vypovednej schopnosti sa na zakladnych a strednych skolach uci malo, dalo by sa povedat, ze skoro nic. Pritom zbierky SNM su uz od konca 19. storocia najpresvedcivejsimi a originalnymi hmotnymi dokumentami o narodnej existencii Slovakov, o ich hospodarskych, kulturnych, politickych, vojenskych, umeleckych a dalsich aktivitach. SNM je akousi hmotou pamatou Slovenska a Slovakov vo vyse 3,7 miliona kusov zbierkovych predmetov najdete nepreberne mnozstvo informacii nielen o spominanom vyvoji spolocnosti na Slovensku, ale aj o geologickom vyvoji uzemia, vyvoji krajiny, rozmanitosti zivej a nezivej prirody. Medzi dokladmi je mnozstvo takych, ktore uz v realite neexistuju. Aby sme stihli aj ostatne otazky - viac na www.snm.sk a predovsetkym v nasich expoziciach na takmer 60 miestach v SR.

14:02:55 - otázka od: hulvat a ty si čí??? mamin a tatov a este Vincov, to je moj trojrocny vnuk t.c. pri mori v Spanielsku:)

14:05:30 - otázka od: Robert Mistrik S detmi sme chceli v jednu nedelu navstivit SNM. Prisli sme nieco po 17 hodine a dnu nas uz nevpustili pretoze posledny vstup je hodinu pred zatvorenim. O dva mesiace sme prisli nieco po 16 no situacia sa opakovala pretoze najnovsie je otvorene len do 17:00. SNM bolo v obidvoch pripadoch ludoprazdne a nam by stacila aj pol hodinka a nase sklamanie bolo obrovske. Myslite si ze Vase otvaracie hodiny su nadstavene pre navstevnikov alebo skor pre zamestnancov? V Naturhistorische Museum vo Viedni zacinaju niektore akcie o 19:00. Inak SNM navstevujeme pravidelne a radi no ponedelok rano nie spravna otvaracia doba pre rodiny s detmi. Uz som reagoval v predchadzajucich otazkach. Ale sucasny stav nas neuspokojuje. Budeme riesit rozsirenie otvaracich hodin aj za cenu, ze v urcitom case pocas dna bude spristupnena len cast expozicii a vystav. Vyhovujucejsie podmienky napr. v NHM vo Viedni jednoznacne suvisia so stupnom velkorysosti s akou si financovane.

14:07:00 - otázka od: Milan Horatius Koľko cudzích jazykov p.Peter Maráky ovláda a ktoré sú to ? Hovorim biedne po madarsky, nemecky a hoci to nie je zasluha rozumiem aj cesky a rusky:) Francuzsky a anglicky sa dokazem potrapit len s odbornymi textami. Jednoducho som asi dieta svojej doby a uz asi tento handicap nikdy nedobehnem.

14:13:05 - otázka od: Jaja Co je napln vasej prace? Udajne najma rozhodovat:)) Ja vsak mam pocit, ze najma moderujem lepsiu komunikaciu medzi mojimi kolegami. Mojou ambiciou je motivovat mojich spolupracovanikov aj inak ako len financne a iniciovat projekty napriek tomu, ze nase financne moznosti nam neumoznuju ani zdaleka realizovat vsetky zamery. Do riadiacej posobnosti generalneho riaditela SNM patri 16 muzei, spolu takmer 60 expozicii, 220 budov a dalsich takmer 400 nehnutelnosti, vyse 450 pracovnikov a najma uspokojenie rocne vyse 1 200 000 navstevnikov. Nase muzea spravuju statu takmer polovicu vsetkych zbierok slovenskych muzei. Rocne spotrebujeme zo statneho rozpoctu okolo 180 milionov korun a tieto, spolu s vyse 70 milionmi SK, ziskanymi vlastnou cinnostou, spotrebujeme na dokumentaciu, prezentaciu, ochranu spominanych zbierok. Pri akutnom nedostatku penazi treba neustale a operativne rozhodovat co je potrebne urpednostnit aby sme zdedene dedicstvo zanechali aj nasim potomkom. Sme presvedceni, ze toto dedicstvo najviac vyjadruje nasu identitu, ze charakterizuje Slovensko a Slovakov.

14:14:07 - otázka od: Milos Dobry den, zaujimal by ma Vas nazor na pripravovany projekt kulturnych poukazov. Je to podla Vas dobre riesenie pre rezort kultury? Nemyslim si, ze je to dobre riesenie. V ziadnom pripade ho vsak nebudeme bojkotovat, naopak, ponukneme skolam, ich ziakom a pedagogom nove specialne programy, aby sme im umoznili poukazy minut u nas v SNM.

14:16:52 - otázka od: jožo môžem sa spýtať z ktorého regiónu pochádzate a čo vás viedlo k štúdiu etnografie? Som Bratislavcan, mozno prave v zaujme toho dokazat, ze nam "Presporakom" nie je lahostajne Slovensko, chcel som viac vediet o osobitosti jeho regionov, o rozmanitosti ludovej kultury v jednotlivych oblastiach Slovenska. Ale stale som ostal silnym lokalpatriotom a najblizsie mi je bratislavske Stare mesto a hrad, pod ktorym som vyrastal. A laskou som prilnul aj ku Kysuciam, kde som stravil vyse 10 rokov.

14:19:29 - otázka od: Juro Nemáte pocit, ze v múzeu pracujú len starí ludia. Viem, ze to nie je tak. Niekedy mi starsi kolegovia pripadaju dynamickejsi a tvorivejsi ako ti neskor narodeni. Pravdou vsak je, ze priemerny vek pracovnikov v muzeach je pomerne vysoky (45 a viac), co je iste dosledkom neutesenej financnej situacie muzei, ale tak trochu aj dokazom, ze na tuto pracu treba mozno dozriet. Tym viac si vazim pracu mnohych talentovanych mladych kolegov, ktori uz dosiahli aj nejeden odborny uspech. Prave najvyznamnejsie nalezy a nove instalacie v minulom roku vznikli vdaka schopnostiach a iniciative mladych kolegov.

14:21:51 - otázka od: Andrej Myslíte si, že múzeá majú budúcnosť v tomto uponáhlanom a premodernizovanom svete? Som o tom presvedceny. Skusenosti, najma zo zahranicia, to potvrdzuju. Zasluzit sa o to vsak musia aj ti, ktori rozhoduju o prerozdelovani verejnych prostriedkov. Nestaci znalostnu ekonomiku len deklarovat, ale pre vzdelavanie a kultivaciu spolocnosti vobec treba vytvorit aj materialne podmienky. Muzea maju obrovsky potencial, ale do ich prostredia a prostriedkov komunikacie s verejnostou je potrebne investovat. Potom aj u nas bude viac ludi v nedelu popoludni chodit do muzei a galerii ako do hypermarketov.

14:22:23 - otázka od: Kosova Katarina Ahoj! Ako sa mas? Potim sa nad odpovedami a zavidim kolegom, ktori maju cas sledovat Bleskovky online:))

14:27:50 - otázka od: Jana Zijem v Taliansku. Do Bratislavy prideme v juni-juli alebo zaciatkom septembra. Co pekne mozeme vidiet? Tesime sa na vas. Na dunajskom nabrezi v nasej sidelnej budove si pridte pozriet expoziciu Slovensko a jeho kultura - Jednota z rozmanitosti. Tam najdete nielen 2000 originalnych predmetov z obdobia z roku 0 do konca 20. storocia, ale aj komplexny prehlad najvzacnejsich architektonickych pamiatok na Slovensku. V audiovizualnom programe, vyse 3-hodinoveho trvania, si na interaktivnej mape SR najdete tisicky ponuk na dalsie navstevy. V budove budete este moct navstivit spominanu vystavu o mamutoch a dve poschodia prirodovednych expozicii SNM. Na Hrade nad mestom, ktoreho navstevu urcite nevynechajte, vas bude cakat bohata ponuka historickych zbierok SNM - archeologicka Klenotnica, zbierka hodin, Strieborny poklad, expozicia historickeho nabytku, zbierka militarii, v juni este vystava o slachtickych knizniciach, zaujimave vystavy Hudobneho muzea, okrem ineho vystava o fujare a pod.

14:28:42 - otázka od: Lucia Dobrý deň! Co hovorite na vtáčiu chrípku? Myslíte ze sa máme obávať alebo sa tato bublina privelmi nafúkla? Za odpoved dakujem, doviedenia...Lucia Odpovedat neviem, ale budem otazku klast vsetkym, ktori sa budu citit kompetentni ju zodpovedat.:)

14:35:06 - otázka od: jožo a ešte.....čo myslíte prečo nie je v zozname UNESCO zapísaných viac pamiatok zo Slovenska?...domnievam sa, že máme pamiatky vyššej,alebo minimálne rovnakej umeleckohistorickej hodnoty než sú niektoré v tomto zozname Pocet pamiatok zapisanych na zozname kulturneho dedicstva UNESCO zavisi od mnohych skutocnosti. Medzi inymi aj od urovne kulturnej diplomacie toho-ktoreho statu, ale tiez od "dramaturgie" vyberu pamiatok na zapis, ale aj od skusenosti UNESCO a ICOMOS s kvalitou projektov predkladanych pri navrhoch na zapis. Slovenska vlada schvalila predbezny zoznam lokalit, ktore su akymsi zasobnikom buducich navrhov, medzi nimi su mnohe hodnotne pamiatky (dielo Majstra Pavla z Levoče, Komárňanská pevnosť, námestie v Košiciach, pamatnik Chatama Sofera v Bratislave a ine). Porovnavat hodnotu umelecko-historickych pamiatok je velmi komplikovane a nikdy by som si netrufol rozhodnut, ci je hodnotnejsia stredoveka pamiatka z Nemecka alebo sakralny pamatnik z Thajska. Myslim si, ze najdolezitejsie je, aby sme sa o pamiatky, o ktorych zapise medzinarodne splolocenstvo rozhodlo, predovsetkym poriadne starali, t.j. ochranili ich pred znehodnotenim, pred vandalmi, destrukciou. Navrhom zapisu sem totiz na seba prevzali zodpovednost nielen za nase, ale za spolocne dedicstvo.

14:40:14 - otázka od: martin aky mate nazor na pridelovanie grantov zo strany ministerstva kultury? je to naozaj efektivny sposob ktorym sa da pozdivhnut uroven kulturnosti a kultury na slovensku?rozhodovali ste uz o prideleni grantu alebo ziadali ste niekedy on? Je to jeden z moznych, aj v zahranici vseobecne rozsirenych sposobov prerozdelovania verejnych prostriedkov urcenych na podporu kultury. Pripomienky by som mal skor k sposobu vyberu clenov grantovych komisii a k doslednosti akceptovania rozhodnuti komisii uradnikmi a politikmi na ministerstve. V sucasnosti sa v SR statne kulturne organizacie nemozu uchadzat o granty MKSR, co povazujem za diskriminacne pre tvorive iniciativy specialistov, ktori su zamestnancami tychto organizacii. V minulosti som tiez bol clenom grantovych komisii a myslim si, ze clenovia komisii sa snazili byt pri pridelovani grantov co najobjektivnejsi. Ako sekcny sef ministerstva som v case ministrovania Milana Knazka bol priam povinny akceptovat rozhodnutia grantovych komisii v plnom rozsahu. O sucasnej praxi viem malo.

14:40:51 - otázka od: Slavo. Vážený pán Taubner. Ste príbuzný so známym neurológom profesorom Taubnerom ? Ďakujem. Taubner nie je Traubner:)

14:41:50 - otázka od: Pätický Pán Maráky a nechýba Vám stranícka knižka, ktorú ste po "prevrate" zahadzovali pred budovou SNM, keď ste prestupovali k VPN? Nic som nezahodil, len neskor vratil. K VPN som neprestupil, ale viem, ze tam podobne ako vsade inde bol priblizne rovnaky pomer poriadnych a lotrov.

14:42:12 - otázka od: Lucia pozerate superstar? ak ano kto sa vam najviac paci???? Nepozeram, v novinach sa mi pacia vsetci:))

14:42:34 - otázka od: Lackovičová Lýdia Srdečne pozdravujem pána Marákyho a želám mu veľa úspechov. Dakujem za pozdrav, vsetko najlepsie aj Lydke:)

14:44:20 - otázka od: Karol Kde bola zverejnena informacia o knokurze na prevadzkovatela na priestor byvalej internetovej kaviarni v priestoroch SNM? Dakujem V dennej tlaci, myslim, ze denniku Pravda a tiez na domacej stranke snm www.snm.sk. Podrobnejsie mozem odpovedat zaujemcovi pisomne. Ozvite sa prosim na na moj email maraky@snm.sk.

14:45:22 - otázka od: Petra Brisudová Nepomýšľate zrušiť poplatky za fotografovanie v múzeách? Alebo aspoň tieto poplatky znížiť? V celej západnej Európe sa vo všetkých múzeách môže fotografovať zadarmo. Napríklad v Múzeu slovenskej dediny v Martine je poplatok za fotografovanie neuveriteľných 100 Sk! A poplatok za videokameru 200 Sk!!! Veľmi pochybujem o tom, že na tomto akékoľvek múzeum zbohatne. Prečo sú teda tie ceny také vysoké? Dakujem za podnet, predlozim vas namet na rokovanie riaditelskej rady SNM 27. 2. 2006.

14:49:18 - otázka od: štefan Príjemný deň, výstava Indonézia ma zaujala a inšpirovala(aj keď som na nej ja priamo nebol)k podobnej výstave "Tajomný prales", ktorá sa začína 7.3. a potrvá až do 21.5.06 v Tekovskom múzeu v Leviciach. Rád by som sa spýtal, s akými ťažkosťami ste sa stretli pri Indonézii, na čo si máme dávať pozor pri tej našej výstave. v poslednom čase je priam zázrakom nájsť kohokoľvek z vystavovateľov, kto by vám zapožičal exponáty skutočne nezišťne. Máte aj Vy takéto ťažkosti? Prečo je tomu tak podľa Vás? Ďakujem a prajem krásny slnečný deň. Štefan z Levíc Nasou vyhodou bolo, ze vystava Indonezia bola rozsirenou a doplnenou reprizou vystavy, ktora uz predtym uz bola instalovana na niekolkych miestach v CR. Okrem toho sme spolupracovali napr. so zoologickou a botanickou zahradou v Bratislave, ktorym sme sa zrejme zdali byt serioznym partnerom. Vypozicky od sukromnych osob (zberatelov, cestovatelov) boli zabezpecovane najma na baze dobrych neformalnych kontaktov vypoziciavatelov s hlavnym organizatorom výstavy, znamym ceskym cestovatelom Rudom Svarickom.Verim, ze aj vam sa podari vsetky prekazky prekonat a spolu s ostatnymi sa tesim na vystavu Tajomny prales, dufam, ze konecne stihnem aj ine vystavy v Leviciach. V Tekove mate skvelych muzejnikov.

14:49:44 - otázka od: Pablo Podpisali ste vyzvu na odvolanie ministra kultury? Ak nie suhlasite s nou ? Nepodpisujem vyzvy na odvolanie svojich nadriadenych.:)

14:52:07 - otázka od: mon dobry den, patrim uz takmer medzi pamatnikov a tak si pamatam, ze medzi jednych z maskotov muzea kedysi patrila zirafa. co sa prosim vas s nou stalo? Zirafa je doma, dari sa jej dobre, len ju caka coskoro restauratorsky zasah. My vsetci v SNM k nej mame osobity vztah a preto sa prave ona stala maskotom najnovsej expozicie Zazrak prirody - Biodiverzita Zeme, ktoru mozete navstivit od 28. 2. 2006. Odvtedy bude zirafa aj na reklamnom bannery na prieceli budovy SNM.

14:52:55 - otázka od: mirka Dobrý den,mate deti ak ano kolko maju rokov?dakujem Mam vydatu dceru (33) s trojrocnym synom a dvoch synov (30 a 21).

14:56:01 - otázka od: Peter Dobrý deň. Pán Maráky, zaujímalo by ma či múzeum ešte vykupuje starožitnosti a keď áno, ktoré veci uprednostňujete ? Prioritou nasej akvizicnej politiky v sucasnom obdobi je najma 20. storocie, ale aj kompletizacia zbierok zo starsich obdobi a zachrana pred zanikom v terene alebo ohrozenim vyvozom. Rocne vykupime predmety v celkovej hodnote asi 4 miliony korun. Zbierky vsak rozsirujeme nielen kupou, ale aj zberom a prijimanim darov. Rocne rozsirime zbierky zhruba o 1 %. O nadobudani zbierok rozhodujú komisie odbornikov, ktore v pripade kupy schvaluju aj nakupnu cenu. Pre riaditela je rozhodnutie tejto komisie zavazne.

14:57:12 - otázka od: Peter Dobry den, pan riditel. Neuvazujete o predlzeni otvaracih hodin v muzeach, pocas letnej sezony? Ja velmi zle, ked domaci a zahranicni dovolenkari narazaju o 16.30 h hlavami do zamknutyvh bran muzei. Ak nie plosne, tak aspon pri zaujimavych podujatiach. Rozhodne otvaracie hodiny v letnej sezone rozsirime v prospech popoludnajsich a vecernych hodin a najma volnych dni.

14:57:40 - otázka od: Janko Dobry den!Sledujete hokej?? Dufam ze budete dnes povzbudzovat nasich!!Vsetko dobre zelam!! Jasne, hoci citim, ze dnes to bude velmi tazke. Vsetko dobre aj odo mna vam.

15:00:02 - otázka od: mon spominali ste, ze otvorite vystavu o leonardovi, mohli by ste o nej prezradit nieco viac? budu na nej nejake originaly? Na vystave budu repliky originalnych kresieb Leonarda DaVinciho zo zbierky Codex Atlanticus, ktore vznikli zaciatkom 19. st. a boli vydane o 100 rokov neskor. Usporiadatelia vystavy pripravili desiatky modelov (padak, skafander, most...) a k nim tiez vzory sucasnych dizajnerskych a inych realizacii. Pridite, neolutujete:)

15:01:49 - otázka od: martin Dobrý deň, výstava o šľachtických rodoch bude určite zaujímavá. Kedy sa podľa Vás začne nabúravať mýtus, že Slováci nemali vlastnú šľachtu? Prispeje k tomu aj táto výstava? Rozhodne ano. Ak vas problematika zaujima navstivte este v marci aj vystavu Slachticke stolovanie u Andrassyovcov a vystavu Kym neveste povedala Ano (len do polovice marca!). Presvedcite sa, ze sa v SNM uprimne usilujeme tento mytus burat.

15:02:56 - otázka od: svako Ragan Preco nie je nejaky skanzen aj v regione Myjavskych kopanic teda v regione svaka Ragana, ktory ma vela zachovanych tradicii a aj nejake este nespadnute domceky Asi sa to nestihlo v case ked stat kulturu podporoval velkorysejsie. Budeme sa usilovat v buducnosti nieco pre odstranenie tohto nedostatku aspon v Muzeu slovenskej dediny v Martine.

15:04:48 - otázka od: Andrej Rád by som sa ešte spýtal, kde na Slovensku je vojenské múzeum, bol som vo Viedni a veľmi sa mi páčilo Arsenal múzeum, uvažuje sa o takom aj v rámci Bratislavy? Ďakujem. Vojenske muzeum je sucastou Vojenskeho historickeho ustavu a jeho sidlom je letisko v Piestanoch, kde su aj stale expozicie vojenskej techniky. V Bratislave sa zatial musite uspokojit s dlhodobou vystavou militarii na Bratislavskom hrade, s obcasnymi vystavami a tiez nezabudnime na pozoruhodnu expoziciu Policajneho muzea na Gundulicovej ulici.

15:05:04 - otázka od: janca Dobry,chodi Vam vela otazok?? Hrozne vela:)

15:05:33 - otázka od: Elena Srdečne pozdravujem absolventa FFUK katedry etnografie a folkloristiky - konškoláka končiaceho v roku 1974. Veľa pracovných a osobných úspechov. Stretávka nebude ? Ahoj Elenka, dufam, ze bude, len kto by to zorganizoval...:))

15:08:36 - otázka od: vlada dobry den, chcem sa spytat na Vasu viziu slovenskeho muzejnictva a tiez na zhodnotenie sucasnej pozicie kultury v spolocnosti...a ci jej verite, alebo len tak tliachate... Muzea musia byt na urovni 21. storocia, prijemne, ustretove, nenapadne poucne, vkusne zabavne, utulne, skratka fajn. Navrh Strategie slovenskeho muzejnictva s vyhladom do roku 2010 sme vypracovali ministrerstvu este minuly rok. Vlada ho uz vsak nestihne prerokovat, takze to bude aj vyzva tej buducej... Sucasna pozicia kultury v spolocnosti je katastrofalna, zmeni sa vsak len pod ucinnym tlakom celej kulturnej verejnosti. Inymi slovami, pre skutocnu kulturu dostaneme len tolko prostriedkov, kolko si na technokratoch vynutime.

15:08:53 - otázka od: joj nie si nejaky stary? Som:)

15:09:58 - otázka od: katarina ale ved Vy ste boli GR sekcie kulturneho dedicstva a nie pamiatok :-)Ste majitelom starozitnictva na Panskej ulici? Nie nie som:) Obchod ma vsak majiela s rovnakym menom aj priezviskom. Pozdravujem aj jeho aj vas.

15:10:08 - otázka od: Jozef Taubner Este občas chodievate do mostu? Ja už tam síce nebývam, ale občas tam zájdem :) Som tam denne.

15:11:55 - otázka od: Lucia Vartovníková Dobrý deň. Chcela by som sa Vás opýtať na slovenské exponáty po rozdelení ČSFR, už je to definitívne vyriešené? (Gánovský odliatok atd.) Je spolupráca medzi múzeami SR a ČR intenzívnejšia ako s inými krajinami? Ďakujem, želám veľa úspechov. Spolupracujeme dobre, EU je vynikajuca platforma na to, aby sme mohli spolocne uzivat spolocne dedicstva. Dakujem vam vsetkym za otazky. Zachovajte si prosim svoj zaujem o veci verejne:) Vela zdravia. Peter Maráky

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu