Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Ako si vybrať správnu umývačku riadu

Pred vložením riadu do umývačky je z neho potrebné odstrániť všetky zvyšky jedla.
Pred vložením riadu do umývačky je z neho potrebné odstrániť všetky zvyšky jedla.

Skončil sa nedeľný obed a na vás namiesto odpočinku čaká hŕba špinavého riadu? Existuje riešenie, ako tomu zabrániť. Siahnite po umývačke. Hoci tento domáci pomocník ešte nie je bežnou súčasťou domácností, najmä pre vyššiu počiatočnú investíciu, pochvaľujú si ho všetci tí, ktorí ho vyskúšali.

Cena umývačky naozaj nie je nízka, ale oplatí sa. Ušetríte čas, vodu, energiu, no hlavne svoje ruky. Na trhu je v súčasnosti široký sortiment prístrojov, treba si len vedieť správne vybrať.

Dôležité je miesto
Ešte pred kúpou by ste si mali premyslieť, kde novú umývačku umiestnite. Vybrať si je možné z niekoľkých druhov. Najklasickejším sú voľne postavené spotrebiče, ktoré možno umiestniť skutočne kdekoľvek. Ak chcete, aby umývačka tvorila súčasť vašej kuchynskej linky, siahnite po vstavaných modeloch. Pre náročnejších sú určené umývačky riadov v kombinácii s elektrickým spotrebičom, napríklad sporákom.

Veľkosť umývačky
Dôležitá je tiež veľkosť umývačky. A nielen z dôvodu, že by sa vám do kuchyne nezmestila. Jej veľkosť je totiž priamo úmerná množstvu umytého riadu. Vyberať môžete z dvoch veľkostí: 45 a 60 centimetrov. Prvá umyje 8 až 10 súprav počas jedného umývacieho cyklu. Jedna súprava predstavuje plytký a hlboký tanier, šálku na kávu, dezertový tanier a príbor. Pre početnejšie rodiny sa oplatí vo veľkosti 60 centimetrov, umyje 12 a viac súprav.

Ako ušetriť
Umývačka má skutočný význam vtedy, ak okrem vašich rúk šetrí i spotrebu vody a elektrickej energie. Odborníci odporúčajú vyberať spotrebič z najlepšej triedy účinnosti umývacieho cyklu. Ide o model triedy A (AA,AAA), čo znamená, že váš nový domáci spotrebič bude energeticky najúspornejší. Zanedbať by ste nemali ani hlučnosť umývačky. Najvýhodnejšie sú modely, ktorých hlučnosť nepresahuje 45 dB, čo je prirovnateľné k ľudskému šepotu. Pohodlné používanie vám zaručia i rôzne funkcie: automatický program, ekoprogram, program na sklo, odložený štart a mnoho ďalších. Ak sa rozhodnete pre model so systémom Aqua control a Aqua stop, zabránite prípadnému vytopeniu vašich susedov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu