Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zloženie potravy sa odrazí na našom zdraví

Probiotické baktérie nájdete aj v jogurtoch.
Probiotické baktérie nájdete aj v jogurtoch.

To, na čo poukázal laureát Nobelovej ceny Ilja Mečnikov takmer pred 100 rokmi, sa v súčasnosti potvrdzuje čím ďalej, tým viac. A síce, že nesprávne zloženie črevnej flóry nielen oslabuje náš imunitný systém, ale zároveň zodpovedá aj za proces starnutia. Okrem toho má i ďalší negatívny vplyv na naše zdravie. Ako sa tomu dá zamedziť?

Niektorí lekári už v dávnych dobách odporúčali, aby človek, ktorý má zdravotné problémy zmenil jedálniček a spôsob života. To, čo jeme, totiž vo vysokej miere ovplyvňuje naše zdravie. Potrava pôsobí na funkciu nášho tráviaceho systému a črevnej mikroflóry, a to buď pozitívne, alebo negatívne. Aby všetko fungovalo tak, ako má, črevná flóra by mala byť tvorená baktériami, ktoré sú známe aj pod názvom probiotiká.

Význam probiotík
Probiotiká sú v podstate živé organizmy, ktoré ovplyvňujú zloženie črevnej flóry. Po tom, ako ich človek prijme v potrave, sa usídľujú v tele, rozmnožujú sa a zabraňujú usadzovaniu škodlivých baktérií na stenách čriev a ich ďalšiemu šíreniu do celého organizmu. So zvyšujúcim sa vekom ich množstvo klesá a "zlé" zárodky tak vo väčšej miere umožňujú uvoľňovanie škodlivých látok, čím sa urýchľuje proces starnutia. Podľa Mečnikova je to dôsledok postupného otravovania organizmu produktmi práve týchto "zlých" baktérií.

Liečivé účinky
Na narušenú črevnú flóru vás môžu upozorniť plynatosť, bolesti a škŕkanie žalúdka, pocit preplnenosti v žalúdku, hnačka alebo zápcha, u detí aj nechutenstvo a infekcie. Práve pri takýchto ťažkostiach sa môžu používať probiotiká. Tým, že zároveň zabraňujú prechodu škodlivých látok z čreva do organizmu, posilňujú aj imunitný systém. Ďalej znižujú hladinu cholesterolu, potláčajú vznik rakoviny a alergií. Rovnako majú význam aj pri liečbe zápalových ochorení čreva a používajú sa ako prevencia opakovaného zápalu močových ciest.

Kde sa probiotiká nachádzajú
Príjem probiotických baktérií môže pozitívne ovplyvniť funkciu črevnej flóry a jej zloženie. Nachádzajú sa v kyslomliečnych produktoch, ako sú jogurty, kefíry, tvaroh, ale tiež v kyslej kapuste. Svoj pozitívny účinok môžu preukázať iba vtedy, keď sa v dostatočnom množstve dostanú do čreva. V súčasnosti sa probiotiká pridávajú do mnohých potravín, ale dostanete ich aj v podobe rôznych kapsúl či tabletiek. Na to, aby sa naplno prejavili, je potrebný ich pravidelný denný prísun.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu