Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nová teória o Mone Lise, riešenie je ukryté v jej očiach

Obraz Mony Lisy je plný záhad
Obraz Mony Lisy je plný záhad

RÍMím - Zabudnite na jej úsmev. Taliansky vedec Silvano Vinceti tvrdí, že riešenie hádaniek obklopujúcich slávny obraz Leonarda da Vinciho sa ukrýva v očiach Mony Lisy, napísala agentúra AP.

Vinceti vraj našiel písmeno "S" v jej ľavom oku a v pravom písmeno "L". Okrem toho objavil číslicu "72" pod klenutým mostom na pozadí obrazu. Tieto symboly podľa neho ponúkajú nové vodítka k identifikovaniu modelky na obraze i k datovaniu jeho vzniku a navyše potvrdzujú Leonardov záujem o náboženstvo a mysticizmus.

Do zbierky tak pribudla nová teória o obraze, ktorý nikdy neprestal fascinovať učencov, milovníkov umenia ani laických divákov. Niektorí tvrdia napríklad to, že v skutočnosti ide o portrét muža alebo dokonca o autoportrét, zatiaľ čo rôzne špekulácie pripisujú záhadný úsmev ženy na plátne celej škále príčin a emócií od tehotenstva až po zármutok.

Voľným okom nie sú novo objavené symboly viditeľné. Podľa Vincetiho sú "veľmi malé, namaľované tenkým štetcom a vystavené vplyvu času".

Obvykle sa uvádza, že Mona Lisa je portrétom Lisy, manželky florentského obchodníka Francesca del Gioconda, ktorú Leonardo začal maľovať v roku 1503. Vinceti ale uvádza, že písmeno "S" by mohlo byť odvolaním na ženu z dynastie Sforzu, ktorá vtedy vládla v Miláne. Leonardo sa tam zdržiaval v rokoch 1482 až 1499 a potom v rokoch 1506 až 1507, čo by podľa Vincetiho mohlo zmeniť dobu, kedy na maľbe začal pracovať.

Písmená na obraze sú napísané rovnakým spôsobom, akým Leonardo písal vo svojich denníkoch, dodal Vinci s tým, že písmeno "L" znamená Leonardo.

Pokiaľ ide o číslo "72", to je podľa Vincetiho plné mystických významov ako v kabale, tak v kresťanstve. A aj keby bolo posudzované oddelene, potom sedmička má tak v judaizme, tak v kresťanstve veľa symbolických asociácií napríklad ku stvoreniu sveta, zatiaľ čo dvojka môže byť odvolaním na dualitu muža a ženy.

Vedec dodáva, že zostáva otvorený aj ďalším interpretáciám, ale trvá na tom, že Mona Lisa bola pre Leonarda da Vinciho niečím viac, než len obrazom - že bola svojím spôsobom jeho "kultúrnym odkazom". "Leonardo nerobil nič náhodne," vyhlásil Vinceti. "Chcel po sebe nechať posledné myšlienky na svoj pohľad na vesmír."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu