Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Talianski archeológovia zrejme objavili kostru Mony Lisy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FLORENCIA - V talianskej Florencii vedci objavili skelet patriaci zrejme Lise Gherardiniovej, podľa ktorej renesančný umelec Leonardo da Vinci namaľoval svoj slávny a záhadami opradený obraz Mona Lisa.

Kostra nájdená pod podlahou bývalého kláštora svätej Myrty je v dobrom stave a vedci dúfajú, že by antropologický výskum mohol napovedať aj niečo viac o tajomnom úsmeve Mony Lisy, uviedla dnes agentúra ANSA.

"Kým neurobíme rádiokarbónové datovanie, nemôžeme s určitosťou povedať, v ktorom období táto osoba žila," uviedol podľa ANSA vedúci výskumník a umelecký historik Silvano Vinci, ktorý pred časom objavil aj kosti barokového maliara Caravaggia a zrekonštruoval tváre ďalších známych osobností na základe ich lebiek.

Domnelý skelet Mony Lisy bádatelia odkryli v utorok neskoro popoludní. O niečo skôr ten istý deň sa im podarilo uskutočniť iný veľký objav - našli spodnú časť oltára z 15. storočia. Pre vedcov to bolo dôležité vodítko pre ďalšie pátranie, pretože v danom období sa tradične pochovávalo blízko oltára. "Po roku 1500 tu boli pochované iba dve ženy: Mona Lisa Gherardiniová v roku 1542 a ďalšia vznešená dáma Maria del Ricciová," citovala agentúra ANSA oznámenia výskumníkov. Jeden skelet bol odtiaľto vyzdvihnutý už vlani.

Ak sa ukáže, že v utorok objavený skelet patrí skutočne Gherardiniovej, experti by podľa ANSA mali byť schopní podľa lebky zostaviť jej portrét a prípadne zistiť niečo viac o slávnom úsmeve Mony Lisy.
Slávny obraz pochádza z prvých rokov 16. storočia. Leonardo da Vinci sa od neho nikdy neodlúčil a nakoniec si ho vzal so sebou do Francúzska, kde v roku 1519 zomrel. Dnes je Mona Lisa najväčším pokladom parížskeho múzea Louvre.

Väčšina bádateľov sa zhoduje, že obraz bol portrétom Lisy Gherardiniovej, manželky florentského kupca Francesca del Gioconda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu