Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prestrelený portrét predali za vyše 300-tisíc

Vydražený portrét
Vydražený portrét

NEW YORK - Warholov kolorovaný portrét Mao Ce-tunga zo zbierky amerického herca Dennisa Hoppera, ktorý tento obraz dvakrát prestrelil pištoľou, dnes v New Yorku vydražili za 302 500 dolárov (zhruba 244 500 eur). Modrý Mao so zelenými perami bol medzi 300 položkami z Hopperovej pozostalosti, ktorú aukčná sieň Christie's od včera ponúka v dvojdňovej dražbe.

Meno kupca, ktorý Maov portrét získal za viac ako desaťnásobok odhadovanej ceny, podľa agentúrnych správ nie je známe.

Incident sa údajne odohral začiatkom sedemdesiatych rokov, keď podľa svedkov Hoppera zaujal farebný Mao v kúte ateliéru Andyho Warhola. Herec schmatol pištoľ a obraz dvakrát zasiahol. Namiesto toho, aby Hopperovi vynadal, bol vraj Warhol z jeho úpravy tak nadšený, že ho označil za spoluautora diela. K priestrelom neskôr pridal vysvetlivky "varovný výstrel" pre dieru nad Maovým ramenom a "zásah" pre dieru v jeho obočí.

Herec zomrel vlani v máji na rakovinu vo veku 74 rokov. Jeho deti, ktoré po Hopperovej smrti zbierku zdedili, ju teraz rozpredávajú, údajne na želanie svojho otca. Podľa Cathy Elkiesovej z aukčnej siene Christie's si rodina želala ponechať len tie najosobnejšie veci, ako sú Hopperove fotografie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu