Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Na opilcov nasadili veveričku v delíriu

Opitá veverička varuje Rusov pred alkoholizmom
Opitá veverička varuje Rusov pred alkoholizmom

MOSKVA - Pred alkoholom varuje Rusov už aj opitá veverička. Zjavne podgurážená sa chopila hlavnej úlohy v klipe nakrútenom za honorár ministerstva zdravotníctva. Výber herca nie je náhodný: delíriu tremens sa v Rusku hovorí "bjeločka", teda doslovne "veverička".

Hlavný hrdina klipu sa naozaj odtrhol z reťaze, ak sa dá v prípade lesného skokana o niečom takom hovoriť, alebo skôr zažíva delírium na vlastnej koži. Veverička s krvavými očami vykrikuje do zvuku rozbíjaného skla nezmysly, trápia ju halucinácie, váľa sa po podlahe a chystá sa zavraždiť susedovu manželku. A nakoniec sľubuje, že ak pijete, tak vás tiež navštívi!

Osvetový klip je súčasťou snahy úradov proti prílišnému holdovaniu alkoholu, ktoré skracuje život ruských mužov pod úroveň mnohých rozvojových krajín. Podľa niektorých výskumov majú nútene abstinujúci väzni väčšiu šancu dožiť sa vyššieho veku za mrežami ako ich krajania na slobode. "Je to národná katastrofa," vyhlásil prezident Dmitrij Medvedev. Reagoval tak na odhady, podľa ktorých pretečie priemerným ruským hrdlom skoro 18 litrov čistého liehu ročne; oficiálne údaje totiž nezohľadňujú nelegálnu produkciu vodky a načierno pálený alkoholu.

Súčasťou najväčšieho protialkoholického ťaženie Kremľa od prohibície z éry posledného sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova sa stalo aj zavedenie minimálnych cien na vodku a "nulová tolerancia" voči alkoholu v krvi vodičov. Nie je však isté, či Medvedev uspeje tam, kde stroskotali jeho predchodcovia. Vodka k ruskému životu už tak nejako patrí a prohibícia sa v ruských dejinách často spája s obdobím národných katastrof, ako bola porážka v prvej svetovej vojne a boľševická revolúcia.

Odstrašujúca veverička možno prichádza práve včas. Vítanie Nového roku je najväčším ruským sviatkom a hovorí sa, že po oslavách musí byť dlhé voľno práve preto, aby sa krajina mohla dať zase dohromady. Ohlasy ruských užívateľov internetu na klip sú zväčša priaznivé, jedným dychom však vyslovujú pochybnosti, či nejaké posolstvo môže "prepité mozgy" zasiahnuť.

Pijani ale medzi novoročnými darčekmi aj tento rok nájdu zdraženie vodky. Minimálna cena pollitrovej fľaše stúpne z 89 na 98 rubľov (2,20 – 2,45 eura).

Podľa odborníkov je to však stále príliš málo na to, aby sa tradícia zlomila. Čísla však svedčia o tom, že kampaň nejaké výsledky má: produkcia legálnej vodky nerastie, hoci nelegálna výroba klesá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu