Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vodka robí z ľudí Rusov, Putin chce suchý zákon!

Vladimir Putin
Vladimir Putin

MOSKVA - V Rusku, raji vodky, sa šéf vlády Vladimir Putin postará o suché časy. Bývalý vládca Kremľa ohlasuje veľkú ofenzívu proti pijanstvu v krajine. Do roku 2020 chce konzumáciu alkoholu u svojich krajanov znížiť na menej ako polovicu, napísala agentúra DPA.

"Vodka robí zo všetkých ľudí Rusov!" Tento pijanský slogan speváka Ivana Rebrova jasne ukazuje, že alkohol je vo verejnom živote akceptovaný a všadeprítomný. Recepcia sa v žiadnom prípade nezaobíde bez vodky, na pracovnom obede nesmie chýbať tvrdý alkohol, na žiadnej rodinnej oslave sekt.

Muži, ktorí sa po práci na ceste domov zásobia v najbližšom kiosku fľašou piva, sú v uliciach Moskvy všedným úkazom. K poháriku radi siahajú aj zástupcovia štátu. O blízkom vzťahu k národnému nápoju sa rozprávalo najmä v súvislosti s exprezidentom Borisom Jeľcinom.

Pivo, šampanské a predovšetkým vodka sú obľúbenými nápojmi Rusov a aj ich najväčšou neresťou. Ľudia medzi Petrohradom a Vladivostokom do seba každý rok obrátia priemerne 18 litrov čistého alkoholu, v Nemecku je to 12 litrov.

Alkoholizmus má prekvapujúce dôsledky - aj obyvateľov najväčšej krajiny sveta ubúda. V Rusku sa už dnes upije na smrť oveľa viac ľudí ako v západnej Európe. Podľa oficiálnych údajov zomrie každú hodinu na tieto následky osem Rusov. Aj tento zhubný vývoj teraz chce Putin zvrátiť. "Vodka je zdravá, rozruch nechápem," hovorí predavačka Natalija. V jednom z moskovských obchodov stráži celú zásobu fliaš s čírou tekutinou. "Samozrejme sa musí piť s mierou," dodáva zdráhavo pekná mladá žena. Snáď ešte rýchlo pozrela na štítok vedľa regálu: "Nepredávame alkoholu osobám mladším ako 18 rokov".

Doteraz kupovali mnohí pijani svoju vodku lacno u pouličných predajcov, ktorí nápoj pančovali napríklad s prostriedkami proti zamŕzaniu. V minulom roku vyrobili odhadom 750 miliónov litrov vodky ilegálne. Teraz Putin pre vodku stanovil oficiálnu minimálnu cenu.

Za pollitrovú fľašu musí zákazník zaplatiť najmenej 89 rubľov (približne dve eurá). Tým chce premiér vyslať varovný signál: Pozor, lacná vodka je pančovaná a preto životu nebezpečná! A pri rovnakej cene, taká je úvaha, siahnu ruskí znalci vodky určite po kvalitatívne vysoko hodnotnom pití.

Rovnako šéf Kremľa Dmitrij Medvedev pri nástupe do úradu v máji roku 2008 vyhlásil samohonkám boj, zahraniční vedci opakovane žiadali účinné opatrenia. Zdokumentovateľné úspechy sa ale zatiaľ nedostavili.

Teraz je alkohol zakázaný napríklad v športových a rekreačných zariadeniach. Putin navyše uložil ministerstvu zdravotníctva, aby vyčlenilo osem miliónov eur na osvetovú kampaň. Okrem toho centrálna vláda prisype ďalších deväť miliónov eur regiónom, ktoré si za tieto peniaze majú nakúpiť zdravotnícke prístroje.

Putin to myslí vážne. Pritom sa bývalý ruský prezident nezastaví ani pred vodkou „Putinka“, pomenovanou po ňom, alebo pred aj vysokopercentným "Medvedevom".

Experti však už varujú, že mnohí Rusi pri vyšších cenách sa budú opäť vo väčšej miere opíjať priemyselne vyrobeným alkoholom alebo inými náhradami. Bojom proti "národnej katastrofe" si obľúbený exprezident Putin zahráva aj so svojou vlastnou popularitou. Varovným príkladom je Michail Gorbačov. Niekdajší vládca Kremľa chcel už v 80. rokoch alkoholizmus potláčať zákazmi alkoholu, ale po hlučných protestoch musel nariadenia rýchlo odvolať.

Je však naliehavo potrebné konať. V čase krízy siaha čoraz viac Rusov po alkohole, aby v opojení zabudli na problémy. Obrat vysokopercentných nápojov v roku 2009 vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o päť percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu