Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rusom zdražie vodka o 10 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Minimálna cena vodky v Rusku vzrastie od začiatku budúceho roka o 10 %, čo zasiahne najmä producentov lacnej vodky, a to práve v čase, keď spotreba liehoviny dosahuje v krajine vďaka Novému roku a pravoslávnym Vianociam maximá.

Najlacnejšia pollitrová fľaša vodky bude stáť minimálne 98 rubľov (2,36 eura) oproti 89 rubľom, ktoré Rusko stanovilo ako minimálnu cenu na tento rok. Oznámil to ruský regulačný úrad. Analytici tento krok očakávali, no najväčší producenti vodky v Rusku, vyrábajúci kvalitnejšie a drahšie liehoviny, očakávali výraznejší rast, ktorý by im viac pomohol proti výrobcom na čiernom trhu. Zvýšenie minimálnej ceny sa najviac dotkne firiem, ktoré produkujú väčší podiel lacnejšej vodky.

Podľa spoločnosti pre prieskum trhu Nielsen Company napríklad ruská firma Synergy predala od júna do konca septembra pod 98 rubľov za fľašu 6 % svojej produkcie. Na druhej strane, poľský producent Central European Distribution Corporation môže z nového zákona vyťažiť, keďže vodku v tomto segmente vôbec nepredáva, ale až 9 % produkcie má hneď v nasledujúcej cenovej kategórii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu