Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sokol bez nohy

Dravcovi sa stalo osudným elektrické vedenie. Zobraziť galériu (2)
Dravcovi sa stalo osudným elektrické vedenie.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Mladý sokol myšiar prišiel o nohu! Zraneného dravca našli minulý týždeň neďaleko Spišského hradu. Nohu a časť krídla mu poranil prúd, keď vletel do drôtov elektrického vedenia. Teraz sa oň starajú pracovníci Správy Národného parku Slovenský raj (SNPSR) a hľadajú mu nový domov.

Myšiar už pravdepodobne nebude môcť nikdy žiť v prírode. Bez druhej nohy si totiž len ťažko uloví korisť. "Mohol sa stať korisťou predátorov. Ostane v 3-mesačnej karanténe, potom zrejme poputuje do zoologickej záhrady v Bojniciach," povedal zoológ SNPSR Bedřich Hájek (52). V tomto roku ochranári zachraňovali 12 vtákov. Okrem myšiarov ešte bociany biele a rôzne druhy sov. "Niekoľko z nich bolo tiež poranených elektrickým prúdom. Väčšinou sme však našli mláďatá. Tie sme potom vypustili," uviedol.


Je zákonom chránený
Na Slovensku ich žije asi 5-tisíc párov. Váži od 125 do 300 g, rozpätie krídel je okolo 75 cm. Často sedáva na stĺpoch, elektrických drôtoch a v korunách stromov. Živí sa drobnými hlodavcami, plazmi, obojživelníkmi a hmyzom. Hniezdi v hniezdach iných vtákov alebo v dutinách stromov. Je zákonom chránený, spoločenská hodnota je 10-tisíc korún.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu