Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Na vinobraní v Pezinku razenie mincí strážila striga

Pamätné mince razil minciar pod prísnym dozorom strigy. Zobraziť galériu (3)
Pamätné mince razil minciar pod prísnym dozorom strigy.

PEZINOK - Malokarpatské vinohradnícke mesto cez víkend obliehali milovníci husaciny, kačaciny, lokší, burčiaka a vína. Na uliciach bolo počuť vravu aj v češtine, nemčine a maďarčine. Návštevníci si mohli sami vyraziť pamätné mince. Všetkých pozdravila legendárna cisárovná Sisi.

Prvé správy o pezinských oberačkových slávnostiach pochádzajú z 13. storočia. Chodievali na ne aj šľachtici, ktorých dobové odevy patria k atrakciám vinobrania. V jednom z pohostinských podnikov sme zastihli cisárovnú Sisi - Miroslava Gomová (23) z Bratislavy - pri koketovaní s poľovníkom - Zuzana Orelová (23). "Mnohí sa chcú s nami fotografovať, je to milé," tešila sa cisárovná. Upútali ju remeselníci, ktorí sa na slávnosti predháňali v ponuke originálnych tradičných výrobkov. Na razenie pamätných mincí dozerala prísnym pohľadom striga - Marcelina Andeutti (61) z Kremnice. "Kde je buchot razičského kladiva, tam sa strigy zbiehajú," vysvetľoval minciar Miloš Bachar (54).

Pri ďalšom stánku výrobca dreveného riadu Slavomír Albert (32) z Handlovej, umeleckým menom Havran, v texaskovom oblečení pripomínal westernového baču z divokého západu. "Sobotňajší ranný dážď ma premočil, musel som sa prezliecť z kroja. A bačovský kožuch mi doma zožral pes! Zostalo z neho len pár franforcov," vysvetľoval Havran.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu