Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Obamov pes je najobľúbenejším obyvateľom Bieleho domu

Obamov pes Bo
Obamov pes Bo

LISABON - Mimoriadny záujem portugalskej verejnosti vyvoláva v súvislosti s pobytom prezidenta USA Baracka Obamu na summite NATO v Lisabone i skutočnosť, že pes najvyššieho amerického predstaviteľa má portugalské korene.

Hosť z Washingtonu sa podľa informácií portugalských médií pochválil so psom aj pri bilaterálnom stretnutí s premiérom hostiteľskej krajiny summitu José Sócratesom. Podľa nich Barack Obama o portugalskom vodnom psovi počúvajúcom na meno Bo, hovoril pri tejto príležitosti žartom ako o "najobľúbenejšom obyvateľovi Bieleho domu".

Obamovcom daroval štvornohého "sympaťáka" vlani v apríli už medzičasom zosnulý senátor Edward Kennedy, čím len o krátky čas predstihol úrad pre cestovný ruch z Algarve, ktorý mal v úmysle darovať prezidentovi USA psa rovnakého druhu.

Portugalský vodný pes sa radí medzi staré plemená, ktorých predchodcovia žili v krajine na Pyrenejskom polostrove už v 13. storočí. Vtedy sa považoval za psa rybárov, neskôr však o poslanie a prácu prišiel a pred vyhynutím ho zachránili iba nadšení chovatelia v druhej polovici minulého storočia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu