Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Indonézania nespustili oči z Obamu a rúk jeho ženy

Obama si podáva ruku s členmi indonézskeho kabinetu
Obama si podáva ruku s členmi indonézskeho kabinetu

JAKARTA - Sotva sa Indonézania dočkali amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý v ich krajine prežil časť detstva, obrátili pozornosť na inú vec. Totiž na to, či si ich minister informácií, konzervatívny moslim, potrasie rukou s prvou dámou USA Michelle Obamovou.

Minister Tifatul Sembiring musel priznať, že prvej dáme ruku podal, ale vraj nie dobrovoľne. Zábery kolujúce na YouTube ho však usvedčujú z klamstva. Informovala o tom agentúra AP.

Indonézania o tom teraz čulo debatujú na Facebooku, Twitteri a iných serveroch. Pripojil sa aj Sembiring. "Snažil som sa vyhnúť dotyku (našich) rúk, ale pani Michelle natiahla ruku ďaleko ku mne, takže sme sa dotkli," tvrdí Sembiring.

V Indonézii žije najpočetnejšia moslimská komunita, ale väčšina obyvateľov prevádzkuje umiernenú formu islamu. Sembiring dáva svoju zbožnosť ostentatívne najavo okrem iného napríklad tým, že zdôrazňuje, že sa vyhýba fyzickému kontaktu so ženami s výnimkou príbuzných.

Dnes ale stál v rade indonézskych predstaviteľov, ktorí prišli americký prvý pár privítať. Indonézania prílet sledovali v televízii, žiaci školy, ktorú Obama v detstve navštevoval, oprašovali piesne pre prípad, že by ich prezident prišiel navštíviť.

Na záberoch televízií vidno, že Sembiring pri vítaní zdieľal nadšenie svojich spoluobčanov, široko sa usmieval na Obamu a Michelle Obamovej napriahol obe ruky. Potom sa ale pokúšal svojich priaznivcov presvedčiť o tom, že bol ku kontaktu prinútený.

Mnohé komentáre na spoločenských serveroch sa netaja radosťou nad tým, že bol minister prichytený pri klamstve. Jedna novinárka, ktorej kedysi odmietol podať ruku, s potešením napísala, že teraz už sa Sembiring nevyhovorí.

Minister sa dôvere občanov moc neteší. Kedysi napríklad žartoval o ochorení imunity AIDS a tiež sa nechal počuť, že prírodné katastrofy sú trestom za nemorálnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu