Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obama mával na internete úspech, video na YouTube už nezaberá

Barack Obama
Barack Obama

NEW YORK – Prezident Spojených štátov Barack Obama síce pravidelne umiestňuje na YouTube videá s odkazom Američanom, ich sledovanosť ale nie je príliš vysoká.

Kým prvé takéto klipy uverejnené po jeho nástupe do úradu vlani v januári videlo v priemere asi milión ľudí, od vlaňajšieho mája už ich počet nikdy nepresiahol 100 tisíc. V krajine, kde žije cez 300 miliónov obyvateľov, sa teraz väčšinou počet divákov pohybuje okolo 20 tisíc. Informoval o tom server congress.org.

Obamov úspech v prezidentských voľbách pred dvoma rokmi pritom odborníci pripisovali dokonalému zvládnutie nových médií, okrem servera pre zdieľanie videa YouTube napríklad aj sociálnych sietí Facebook a Twitter. Ukázalo sa ale, že v každodennej politickej praxi Obamove nakrútené odkazy Američanom v sledovanosti niekoľkonásobne zaostávajú za klipmi z jeho predvolebnej kampane.

Obama však na internet neumiestňuje len videozáznamy svojich rozhlasových prejavov. Tento rok napríklad prostredníctvom serveru YouTube dal Američanom možnosť, aby mu položili otázky. Do dnes si rozhovor pozrel takmer milión záujemcov. Obama tiež občas prostredníctvom videí umiestnených na stránke Bieleho domu vysvetľuje svoju politiku. Tento rok tak Američanom napríklad predviedol nové webové stránky o zdravotnej starostlivosti.

Tradíciu pravidelných prejavov k Američanom založil v 30. rokoch minulého storočia prezident Franklin Delano Roosevelt svojimi rozhlasovými príhovormi "od krbu". Pokračuje v nej aj Obama, svoje príhovory ale ako prvý americký prezident začal uverejňovať aj na internete. Chcel sa tak prispôsobiť modernej dobe.

Niektorí odborníci si ale myslia, že namiesto toho mal šéf Bieleho domu pravidelné príhovory k voličom skôr zrušiť. "Myslím, že toto fórum nepotrebuje. Prezident Obama je aj bez nich veľa vidieť v médiách. Podľa mňa je v tomto prípade skôr väzňom tradície," podotkol profesor DePauwovej univerzity Jeff McCall.

Podľa Julie Azariové z wisconsinskej Marquettovej univerzity je navyše teraz úloha prezidenta oveľa straníckejšia ako predtým. Roosevelt naproti tomu údajne viac stelesňoval "inštitucionálnu dôstojnosť". Azariová však usudzuje, že to je možno dôvod, prečo americkí prezidenti v týchto prejavoch stále pokračujú. Aj oni si túto dôstojnosť chcú udržať.

Prezidentov rozhlasový prejav k voličom sa vysiela každú sobotu ráno. Väčšinou sa zaoberá jedným z hlavných problémov uplynulého či nastávajúceho týždňa. Obama, ktorý ich doteraz nahral viac ako 90, tak hovoril napríklad o reforme Wall Streetu alebo výročí 11. septembra 2001. Len výnimočne pritom v prejave oznámi úplne nové informácie.

Tento rok v máji tak napríklad v rozhlasovom prejave uviedol, že chce zriadiť komisiu pre vyšetrenie úniku ropy do Mexického zálivu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu