Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V rímskej bazilike si kňaz otvoril bar

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

RÍM - Pivo je tu lacné, čašníci príjemní a hudba znie klasikou 60. rokov. Pub, ktorý je umiestnený v krypte v Ríme, a ktorý začal prevádzku minulý týždeň, sa však vyznačuje čímsi jedinečným: jeho majiteľom je katolícky kňaz, napísala agentúra AFP.

"Chceme mladým ľuďom v Ríme poskytnúť príležitosť na vyjadrenie, počúvanie, ale aj na vypitie pohára v zdravom prostredí," vysvetľuje asi štyridsaťročný kňaz Maurizio Mirilli, ktorého profesia sa dá hneď ľahko rozoznať podľa bieleho goliera.

Steny tohto výnimočného pubu, pomenovaného Ján Pavol II. na počesť predchodcu súčasného pápeža Benedikta XVI, sú vyzdobené nápismi náboženského charakteru, ako aj slovami Jána Pavla II. "Nemajte strach" alebo Matky Terezy "Všetko je milosť". Pod klenbou visí veľký krucifix.

"Obraciame sa predovšetkým na tých mladých ľudí, ktorí môžu byť príkladom pre ostatnú mládež, ktorá upadá do výstredností. Chceme ju naučiť, že človek môže byť v živote šťastný, môže sa baviť a byť v dobrej spoločnosti, bez toho by sa ničil," vyhlasuje Mirilli.

Tvrdý alkohol je tu zakázaný. Servíruje sa pivo alebo víno s chuťovkami. "Vodka nie je povolená," potvrdzuje barman Marco Mincaglia obsluhujúci skupinu nemeckých pútnikov.

Pub je taktiež vybavený počítačom a bezdrôtovým internetom. To ukazuje, že nové technológie nie sú nezlučiteľné s náboženskými princípmi.

Ďalšou nezanedbateľnou prednosťou tohto osobitného baru sú aj ceny: svetlé pivo Corona tu stojí tri eurá, Heineken alebo taliansky Moretti sú za dve eurá, teda omnoho menej než v iných baroch v centre Ríma.

Jediným problémom je JP2 objaviť. "Bolo veľmi ťažké ho nájsť, pretože nemá vývesný štít," sťažuje si Pascal Mangede (27) z Kolína nad Rýnom. "Nie je to tu zlé, ale nie je to ani ako írsky pub," dodáva.

Koordinátor JP2 Emanuele vyhlasuje: "Katolícka cirkev má samozrejme záujem vytvárať také priestory, ako je tento. Chce sa otvárať mladej verejnosti, ku ktorej chce hovoriť iným spôsobom."

Bar umiestnený v krypte baziliky svatého Ambróza a svätého Karola v srdci talianskej metropoly je otvorený od štvrtka do soboty od siedmej hodiny večer do polnoci. Na jeho programe sú koncerty, výstavy a stretnutia na kultúrne a samozrejme duchovné témy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu