Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kapsula, ktorá zachránila baníkov, pôjde na svetové turné

Kovová kapsula Phoenix
Kovová kapsula Phoenix

SANTIAGO - Kovová kapsula Phoenix, tichý hrdina doslova zázračného vyslobodenia 33 zavalených čilských baníkov, pôjde na svetové turné.

"Požiadali nás, aby sme vzali kapsulu na svetové turné v rámci výstavy, spolu s videom," povedal čilský minister vnútra Rodrigo Hinzpeter.

Kapsulu sledovali milióny ľudí na celom svete počas tohtotýždňovej záchrannej akcie, pri ktorej jedného po druhom vyniesla na povrch baníkov po 69 dňoch strávených v podzemí po závale v bani na zlato.

Kapsula, namaľovaná farbami čilskej národnej vlajky, je len o niečo širšia ako ramená muža a vyzerá ako miniatúrna vesmírna raketa. Pri jej navrhovaní pomohol čilskej vláde americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Počas 24-hodinovej záchrannej akcie sa povrch kapsuly v únikovej šachte poškriabal a doudieral.

V rámci rozsiahlej, ale bezchybnej záchrannej operácie v severočilskej púšti Atacama vyniesla kapsula, vybavená komunikačným zariadením aj kyslíkovými nádržami, na povrch 33 zavalených mužov a šesť záchranárov z hĺbky 652 metrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu