Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Loď na solárny pohon vyplávala na cestu okolo sveta

Katamarán Turanor PlanetSolar Zobraziť galériu (2)
Katamarán Turanor PlanetSolar

MONTE CARLO - Najväčšia solárna loď na svete včera vyplávala z Monaka na cestu okolo sveta. Katamarán Turanor PlanetSolar, poháňaný výlučne energiou získanou zo slnka, by mal za 140 dní uraziť asi 40 000 kilometrov, než sa vráti do Monte Carla. Hlavnou vedeckou úlohou plavby je preskúmať možnosti využitia obnoviteľných zdrojov energie, napísala agentúra DPA.

Plavidlo je 35 metrov dlhé a 23 metrov široké a prakticky celú jeho hornú palubu pokrývajú solárne panely. Celkovo je na lodi 38 000 fotovoltaických článkov, ktoré vyrábajú energiu pre elektromotor a tiež nabíjajú batérie. Tie vážia 13 ton, čo predstavuje jednu sedminu z hmotnosti celej lode. S plnými batériami vydrží loď tri dni v chode aj bez slnečného svitu.

Katamarán sa šesťčlennou posádkou vyrazil z Monte Carla smerom na juhozápad k Gibraltarskému prielivu. Pláva priemernou rýchlosťou 14 kilometrov za hodinu.

Loď, ktorej zostrojenie stálo 12,5 milióna eur, by mala po opustení Stredozemného mora zamieriť na západ a prekonať Atlantik. Potom využije Panamský prieplav k ceste do Tichého oceánu a cez Indický oceán popláva k Suezskému prieplavu, kadiaľ sa vráti do Stredozemného mora.

Posádka plánuje cestou niekoľko zastávok vo veľkých mestách. Medzi nimi sú americké Miami, mexický Cancún, San Francisco na západnom pobreží USA a ďalej Sydney, Singapur či Abú Zabí.

Cesta okolo sveta s loďou na slnečný pohon je ďalšou ukážkou využitia solárnej energie v doprave. Tento rok v júli dokázalo lietadlo Solar Impulse poháňané výlučne slnečnou energiou vo Švajčiarsku nepretržite lietať viac ako 24 hodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu