Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

V Česku sa najviac kradne v obchodoch z krajín EÚ

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - V Česku sa v porovnaní s ostatnými štátmi EÚ kradne v obchodoch najviac. Tento rok zrejme padne nový rekord a z obchodov zmizne vecí za viac ako deväť miliárd českých korún. Uviedol to server iDnes s odvolaním na údaje britskej spoločnosti Centre for Retail Research.

Českí obchodníci prišli podľa prieskumu britskej spoločnosti kvôli zlodejom za minulý rok o tovar v hodnote 374 miliónov eur. Podľa priemerného kurzu za rok 2009 teda asi o 9,8 miliardy českých korún. Na sume sa výrazne podieľajú sami zamestnanci a chyby obchodníkov, ale viac než polovica pripadá krádežiam zvonku.

Predstavitelia reťazcov informácie o objeme ukradnutého tovaru väčšinou nezverejňujú. Na koľko ich krádeže každoročne presne prídu, nemožno presne povedať. Podľa britského prieskumu, ktorý sa zakladá na ankete medzi európskymi obchodníkmi, predstavovali straty v Česku 1,47 percenta obratu firiem. To by napríklad v prípade obchodného reťazca Billa robilo 300 miliónov českých korún. Niektoré odhady však hovoria o strate až troch percent obratu, upozornil portál iDnes.

Najviac sa kradne v obchodoch s módou, na druhom mieste sú potraviny. "Páchatelia sa najčastejšie zameriavajú na alkohol, cukrovinky či instantnú kávu. Nedarí sa nám eliminovať krádeže holiacich strojčekov a žiletiek. Zaznamenali sme aj niekoľko pokusov o krádež elektroniky, napríklad plazmové televízie," povedal hovorca reťazca Albert Lukáš Hora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu