Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Užívanie antihistaminík môže viesť k nadváhe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

NEW YORK - Ľudia, ktorí proti alergii užívajú antihistaminiká, môžu priberať. Vedci však zatiaľ neodhalili príčinu. Podľa štúdie, v ktorej výskumníci z univerzity Yale pozorovali 867 Američanov, užívatelia antihistaminík majú väčšiu tendenciu byť obézni alebo mať nadváhu.

Z celkového počtu dobrovoľníkov užívalo spomínané liečivo 268 ľudí. Až 45 percent z nich malo minimálne nadváhu. Zo zvyšných 599 ľudí trpelo nadváhou 30 percent ľudí. Odborníci však zdôrazňujú, že tieto výsledky nemusia definitívne znamenať vplyv antihistaminík na kilá navyše.

Tento typ štúdie - pozorovací - môže len poukázať na spojitosť medzi dvoma premennými. V tomto prípade sú to antihistaminiká a telesná hmotnosť. Podľa Josepha Ratliffa môžu spojitosť vysvetliť aj iné faktory. "Existuje množstvo štúdií, ktoré poukazujú na to, že alergie alebo astma môžu spôsobiť obezitu. Takže aj to môže mať svoj vplyv," uviedol.

Histamín je vysoko aktívna prirodzená chemická látka, ktorá sa uvoľňuje v tele v dôsledku alergickej reakcie. Má hlavný podiel na alergických príznakoch. Účinky histamínu sa dajú zmierniť symptomatickou liečbou pomocou antihistaminík, ktoré blokujú účinky histamínu. Mozgové bunky však majú histamínové receptory vplývajúce na celý rad fyziologických funkcií - aj na kontrolu apetítu a spaľovanie kalórií.

Podľa tejto teórie teda antihistaminiká okrem alergickej reakcie ovplyvňujú aj prejedanie sa a pomalé spaľovanie, vysvetľuje Ratliff. Ľuďom s alergiou radí, aby sa poradili so svojimi lekármi o potenciálnych vedľajších účinkoch rôznych druhov liečby a našli si takú, ktorá im bude vyhovovať najlepšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu