Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ibiza má smrtiaci šport: Balconing!

Chlapec skáče z balkóna
Chlapec skáče z balkóna

PARÍŽ - Poriadna dávka bezstarostnosti povzbudená alkoholom a drogami, to všetko v nejakom hoteli na Ibize alebo na Malorke, a máme tu výbušný a niekedy smrtiaci koktejl, ktorý vedie k novému módnemu "športu", takzvanému balconingu. Tento novotvar označuje jav, ktorý je na Baleároch na prudkom vzostupe, a ktorý spočíva v skákaní z okna hotelovej izby do bazéna.

Variantom je preskakovanie z balkóna na balkón, často s cieľom dostať sa do izieb dievčat, píše francúzsky denník Le Monde.

Od začiatku leta zomreli pri tejto vysoko rizikovej hre štyria turisti a viac ako tridsať sa zranilo, niekoľko z nich vážne, keď spadli do dvora alebo narazili na okraj alebo na dno bazéna.

V poslednej dobe sa nové prípady objavujú takmer denne. V piatok 20. augusta bol po páde z balkóna dopravený do nemocnice na Ibize zahraničný turista (23). Deň predtým sa obeťou stal o dva roky starší Španiel, o dva dni predtým Rumun (23). Už 8. augusta jeden Brit (20) takmer zomrel pri páde z tretieho poschodia svojho hotela na Ibize. Jeho priateľ povedal, že predtým požil zmes alkoholu, extázy a halucinogénnej syntetickej drogy crystal.

"Balconing" nie je na Baleároch nový. Už v minulých dvoch rokoch tam napočítali sedem mŕtvych. V roku 2008 verejnosť vzrušil prípad mladého muža, ktorý si vážne poškodil chrbticu, keď skočil hlavou do fontány. Ale jav sa rozšíril - regionálna vláda narátala od začiatku roka už deväť obetí.

Hoteliéri sa najprv rozhodli reagovať tak, že zvýšia zábradlie na balkónoch a predseda ich federácie na Ibize Juan José Riera teraz študuje možnosť "šokovej" kampane, ktorá by ukazovala dôsledky týchto nešťastí. Radnica v Sant Antoni de Portmany na Ibize zase mieni požiadať turistických sprievodcov, aby pri tradičných prejavoch na privítanie na ostrove upozorňovali turistov na nebezpečenstvo. Niektorí hoteliéri hovoria o zavedení pokút.

Radkyňa pre turistiku na Baleároch Joana Balcelóová vyslovila poľutovanie nad negatívnym obrazom Ibizy, ktorý tento "šport" vytvára v zahraničí, a hovorí radšej o "izolovaných prípadoch".

Ale povesť Baleár ako miesta pochybnej zábavy neprišla až s "balconingom". Ibiza je často spájaná s obrími párty pod holým nebom, pri ktorých sú ľahko dostupné drogy a sex. Prieskum medzi 2000 Španielmi vo veku 18 až 25 rokov tento rok v lete ukázal, že pre 71,3 percenta nich je Ibiza a pre 35,9 percenta Mallorca najlepšie miesto pre letmé sexuálne vzťahy.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu