Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Mladá jachtárka Laura sa vydala na plavbu okolo sveta

Laura sa pripravuje na plavbu
Laura sa pripravuje na plavbu (Zdroj: SITA)

PORTIMAO - Štrnásťročná holandská jachtárka Laura Dekkerová vyrazila dnes za splnením svojho sna. Ak uspeje, bude najmladšou ženou, ktorej sa podarí samej oboplávať svet.

Podľa agentúry AFP to oznámil jej agent, ktorého cituje audiovizuálna agentúra, ktorá má exkluzívne práva na sledovanie pokusu mladej jachtárky.

"Odplávala," povedala agentúre Marijke Schaaphoková, riaditeľka holandskej audiovizuálnej agentúry masmédií. Podľa nej ju o výplávaní jachtárky z Portugalska informoval dievčinin agent Peter Klarenbeek.

Do Portugalska z Holandska Dekkerová dorazila začiatkom augusta po tom, čo jej to umožnil holandský súd. Do vlasti sa chce vrátiť v lete roku 2012.

Na svojej dvojsťažňovej jachte dlhej 11,5 metra Laura najskôr zamierila smerom ku Kanárskym ostrovom, potom popláva cez Panamu, Polynéziu a Austráliu okolo sveta z východu na západ. Odvaha jej v žiadnom prípade nechýba. "Nemám strach. Akonáhle stúpnem na loď, niečo vo mne sa zmení, až potom cítim, že naozaj žijem," tvrdí dievča so zelenými očami a jasne gaštanovými vlasmi na svojej internetovej stránke. "Laura má v žilách soľ", hovorí o nej jej otec Dick. S ním a psom Spotom Laura teraz žije na lodnom člne v Holandsku.

Narodila sa 20. septembra 1995 na Novom Zélande, respektíve na plachetnici, s ktorou jej rodičia cestovali okolo sveta. Laura síce má skúsenosti veľmi zdatného námorníka, ale nechýba jej spontánnosť malého dievčaťa. "Je to super a moc cool, keď sa plavíte medzi delfínmi," uviedla minulý týždeň na svojom blogu.

Mala štyri roky, keď bola údajne prvýkrát sama na lodi. V ôsmich už mala prvú vlastnú plachetnicu. O tri roky neskôr absolvovala svoju prvú plavbu pozdĺž severnej holandskej provincie Friesland a bola na lodi sama šesť týždňov.

Keď sa Laury pred pár týždňami pýtali, prečo sa vlastne na nebezpečnú plavbu vydáva, odpovedala, že chce jednoducho vidieť svet, kultúrne rozdiely a získať nejaké životné skúsenosti. Na štrnásťročné dievča pozoruhodné. "Som jednoducho človek, čo má svoj sen," povedala dievčina. A po čom sa jej bude na šírom mori najviac cnieť? Aj na to novinárom spontánne odpovedala: "Po Spotovi, mojom psovi."

Dievča sa rok sporilo s úradmi na ochranu detí, ktoré ju od odvážneho zámeru chceli odradiť. Nakoniec súd v holandskom Middlelburgu rozhodol, že úrady maloletej Laure nesmú brániť. Rozhodnutie zostalo na rodičoch, ktorí s vyplávaním súhlasili. Do Portugalska ju na lodi sprevádzal jej otec.

Nie všetci sú ale zámerom Laury nadšení tak ako jej početní obdivovatelia. Mnohí majú o ňu strach, veľa ich hovorí o zbytočnom riziku, veľa ich je presvedčených, že ide o rýdze šialenstvo.

Ak sa mladučkej jachtárke jej dobrodružný kúsok podarí, prekoná doterajší rekord Austrálčanky Jessiky Watsonovej, ktorá svoju plavbu okolo sveta úspešne dokončila tento rok v máji, tri dni pred svojimi 17. narodeninami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu