Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Samička tučniaka v košickej ZOO zahynula na zápal pľúc

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

KOŠICE - Samička tučniaka jednopásového v košickej zoologickej záhrade uhynula podľa protokolu konziliárnej veterinárnej pitvy na bakteriálnu infekciu – septický zápal pľúc.

Informoval o tom dnes veterinár Juraj Skalický, veterinár košickej ZOO, pričom uviedol, že jedinec mal zrejme oslabený imunitný systém. „Výsledok pitvy jednoznačne vylúčil zanedbanie základných povinností a odbornej starostlivosti zo strany chovateľov, či zlyhanie a nedbalosť,“ povedal na tlačovej besede nový riaditeľ košickej zoologickej záhrady Erich Kočner. Doložil, že veterinári nezistili žiadne iné okolnosti či nedostatky zo strany chovateľov. Kočner dal urobiť protokolárny rozbor vody i potravy. „U ďalších štyroch tučniakov sme dali odobrať vzorky, aby veterinári posúdili ich zdravotný stav,“ povedal Kočner.

Košická ZOO chová tučniaky ako jediná na Slovensku. Postupne ich do košickej ZOO doviezli 14. V súčasnosti má štyroch jedincov a jedno mláďa. Veterinár Skalický uviedol, že mortalita v nových chovoch je viac ako 50 percent. „Myslím si, že to, čo sa tu udialo, nie je nijaká mimoriadna situácia, ale štandardná, s ktorými sa borili aj ostatné záhrady pri zakladaní chovu tučniakov nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj zahraničných. Ak sa tu vydarí adaptácia, ktorá trvá niekoľko rokov, myslím, že tu bude trvalý chov,“ uviedol Ladislav Molnár z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie Košice.

„Nemyslím si, že je od médií seriózne a korektné tvrdenie, že nie sme schopní zvládnuť chov tučniakov. Škandalizovanie odbornej práce takého charakteru nie je seriózne. Aj predtým sa k tejto problematike pristupovalo profesionálne a zodpovedne. Chov tučniakov patrí k najnáročnejším a mnohé zoologické záhrady zvažujú, či sa do chodu pustia. V každej zoologickej záhrade dochádza k úhynu tučniakov – stalo sa tak v aj v Prahe, či Brne, aj v iných európskych záhradách a nie je to nič neobvyklé,“ povedal Kočner. Doložil, že tieto vtáky sú náročné na chov z technického aj z hľadiska stravovania, pretože tučniaky konzumujú len morské ryby. "Nechcem bagatelizovať nedostatky, ktoré tu boli, ale dennodenne ste pri chove tučniakov konfrontovaní s mnohými problémami. V košickej zoologickej záhrade sa narodil koncom jari prvý tučniak. Ak sa tučniaky začali rozmnožovať, možno hovoriť o zvládnutí chovu,“ povedal Kočner. Podľa jeho vyjadrenia odborníci z pražskej zoologickej záhrady skúmali podmienky v Košiciach, inšpekcia v júni posudzovala chov a starostlivosť, klinický stav jedincov aj informácie o doterajších úhynoch, zhodnotili technické podmienky – bazény a chovateľský pavilón a odporučili niekoľko úprav, ktoré zrealizujú.

„Vonkajší výbeh a bazén hodnotia pozitívne a spĺňa podmienky úspešného chovu. Zásadné výhrady mali k technologickému riešeniu pavilónu. Aj podľa mňa je to kameň úrazu a neumožňuje chov väčšieho stáda – 20 až 30 tučniakov. Nie je vyriešené izolovanie chorých jedincov. Myslím si, že nebolo celkom šťastne zvolené umiestnenie chovného zariadenia v areáli našej zoologickej záhrady a s touto lokalizáciou súvisia viaceré problémy,“ povedal Kočner.

Kočner informoval, že požiada o konziliárne zhodnotenie košického chovu aj odborníkov zo ZOO Viedeň, Praha a ďalších ZOO, kde chovajú a rozmnožujú tučniaky. „Cieľom je prehodnotiť možnosti a technické parametre a na základe toho sa v spolupráci s mestom rozhodne, či sa bude pokračovať v chove tučniakov v košickej ZOO,“ povedal Kočner.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu