Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V košickej ZOO uhynul ďalší tučniak!

Tučniak v košickej ZOO
Tučniak v košickej ZOO (Zdroj: SITA)

KOŠICE - V košickej zoologickej záhrade zahynul v stredu ďalší tučniak. Príčiny úhynu štvorročnej samičky by mala odhaliť pitva, jej výsledky plánuje vedenie zoo zverejniť v najbližších dňoch. Informoval o tom dnes Ján Mičovský z košického magistrátu. Chov tučniakov v zoologickej záhrade sprevádzajú už dlhšie obdobie značné komplikácie.

Z pôvodného dvanásťčlenného kŕdľa, ktorý Košice získali z Česka a Dánska, väčšina zvierat neprežila. "Vedenie zoo požiadalo Štátny veterinárny ústav v Košiciach o vykonanie konziliárnej pitvy, ktorá zahrnie aj cielené rozšírené vyšetrenie zamerané na presné zistenie príčiny úhynu," poznamenal Mičovský.

Zoologická záhrada chová tučniaky od roku 2008, viacero zvierat však neprežilo. Vtáky zahynuli pre rôzne infekcie, otravu po zožratí jedovatých ropúch, ktorým sa opakovane podarilo preniknúť do areálu a aj po chybách chovateľov. Dve zvieratá sa totiž utopili pri vypúšťaní bazéna.

Neúspechy chovu vyvrcholili po ďalšom úmrtí tučniaka v máji. Vtedajší riaditeľ zoo pravdepodobne sfalšoval pitevnú správu, podľa ktorej zahynul tučniak po zožratí ropuchy a zo smrti zvieraťa obvinil skupinu mladých ľudí. Tí vraj tučniaka ukameňovali. Neskoršie policajné vyšetrovanie však ukázalo, že zviera neutrpelo žiadne vonkajšie zranenia. Za nezvládnutie chovu atraktívnych vtákov riaditeľ prišiel o miesto.

Úspech v chove tučniakov zaznamenala zoo v júni, v Košiciach sa narodilo prvé mláďa. "Zotavuje sa zo zdravotnej krízy z obdobia odstavenia od rodičovského páru, zoo ho plánuje už čoskoro predstaviť verejnosti," dodal Mičovský. Terajší počet tučniakov zástupca magistrátu ani predstavitelia zoo zatiaľ nespresnili. Podľa skorších informácií by to malo byť päť zvierat.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu