Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

"Železný muž" sa topí v odpade, do domu vchádza oknom

Dom má zaprataný tonami odpadu Zobraziť galériu (2)
Dom má zaprataný tonami odpadu (Zdroj: SITA)

TRENČÍN – Trenčín si nevie rady so svojim obyvateľom, ktorý do svojho domu na Moyzesovej ulici pri poliklinike roky zváža najmä železný šrot a strpčuje tým život svojim susedom. “Železný muž,” ako znie jeho prezývka, ma svoj dom zaprataný tonami rôzneho odpadu, do domu sa dostane len cez okno.

Právomoci samosprávy sú však oklieštené a občana môžu pokutovať len za to, že odpad je už aj na chodníku. “Mesto Trenčín za posledné roky Dušana Balúcha už mnohokrát upozorňovalo a vyzývalo, aby odpad okolo svojho domu odstránil. Vzhľadom na to, že si uskladňuje odpad na svojom pozemku, právomoci mesta aj mestskej polície sú obmedzené,” vysvetlila hovorkyňa mesta Erika Ságová. Tým, že odpad je už aj na chodníku, mesto začalo správne konanie a mužovi môže udeliť pokutu do výšky 166 eur. V prípade udelenia pokuty a jej nezaplatenia mu hrozí exekúcia. “Keď ho predvoláme, vždy sľúbi, že všetko odstráni. Zostáva však len pri sľuboch. Skládku nikdy nezačal likvidovať z vlastnej iniciatívy,” povedal náčelník mestskej polície v Trenčíne Stanislav Bero. Pred štyrmi rokmi mesto skládku "železného muža" na vlastné náklady odstránilo a zabezpečilo deratizáciu. V priebehu jedného týždňa odviezlo deväť kontajnerov železného šrotu a šesť kontajnerov iného odpadu. Mestskú kasu to stálo stotisíc korún (3 319 eur).

“Nevidím dôvod, aby sme dnes, keď pozeráme na každé euro, opakovane na náklady daňových poplatníkov odpratávali za tisíce eur odpad zo súkromného pozemku,” uviedol vedúci Útvaru životného prostredia a dopravy na mestskom úrade Ladislav Petrtýl. Podľa jeho slov by sa na Balúcha mal pozrieť Regionálny úrad verejného zdravotníctva a Obvodný úrad životného prostredia. Železný muž šrot zváža na svojom bicykli, no jeho dom si so skládkou zamieňajú aj Trenčania, ktorí mu tam zvážajú odpad. Ságová apeluje na ľudí, aby to nerobili. “Porušujú tým zákon a ani z morálneho hľadiska to nie je v poriadku."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu