Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za Churchillovu zubnú protézu zaplatil vyše 15 tisíc libier!

Churchillova zubná protéza
Churchillova zubná protéza

LONDÝN - Za viac ako 15 000 libier (takmer 22 000 eur) včera vydražili zubnú protézu bývalého britského premiéra Winstona Churchilla, ktorý dokázal Britániu vyviesť z druhej svetovej vojny. Protézu, podľa agentúry AFP známu ako "zuby, ktoré zachránili svet", kúpil anglický zberateľ, ktorý údajne vlastní niekoľko tém týkajúcich sa Churchilla vrátane mikrofónu, pomocou ktorého bývalý premiér ohlásil koniec vojny.

Churchill si údajne zubnú protézu nechal vyrobiť na mieru, aby neprišiel o svoju prirodzenú vadu reči. Svojím nezameniteľným šušľavým hlasom tak mohol prednášať rozhlasové prejavy, ktoré v čase najväčšieho útlaku vybičovali národ k odporu a podľa niektorých historikov pomohli vyhrať vojnu. Protézy vraj boli pre premiéra tak dôležité, že so sebou vždy nosil aspoň jednu náhradnú.

Bývalý britský premiér mal problémy so zubami už od detstva. Služieb svojho osobného zubára si vážil natoľko, že ho nechal navrhnúť na povýšenie do šľachtického stavu. Nemenej si vážil prácu svojho dentálneho technika Dereka Cudlippa, ktorého údajne kvôli jeho schopnostiam radšej nenechal povolať do armády.

"Keď dorazil povolávací rozkaz pre môjho otca, Churchill ho osobne roztrhal," uviedol Cudlippov syn Nigel, ktorý bol do dneška majiteľom protézy. Cudlipp vraj podľa Churchilla ďaleko lepšie slúžil vlasti v Londýne ako premiérov zubný technik.

Odhadovaná kúpna cena zubov, ktoré boli s najväčšou pravdepodobnosťou svedkami tých najpamätnejších chvíľ v dejinách 20. storočia, bola 5000 libier. V dramatickej aukcii ich za 15 200 libier (vyše 22 000 eur) nakoniec kúpil zberateľ z grófstva Gloucestershire, ktorý podľa informácií spravodajského serveru BBC zbiera predmety spojené s Churchillom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu