Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rezidenciu nacistu Göringa predávajú za milión eur

Bývalé sídlo Göringa je na predaj
Bývalé sídlo Göringa je na predaj

VARŠAVA - Poľské ministerstvo štátneho pokladu ponúka na predaj bývalú rezidenciu maršala Hermanna Göringa, jedného z najbližších spolupracovníkov nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Za usadlosť v mestečku Karpacz na poľskej strane Krkonôš, ktorej Poliaci hovoria Zámoček, chce štyri milióny zlotých (približne 970 tisíc eur).

Nehnuteľnosť, postavená pred asi sto rokmi v alpskom štýle, sa osobnou rezidenciou Hermanna Göringa stala po začiatku druhej svetovej vojny. Na jej pozemku sa nachádzali dve šachty striebornej bane.

"O tom, že v rezidencii bývali hosťami všetci najvyšší nemeckí predstavitelia s Adolfom Hitlerom v čele, si šuškali všetci, ale kolóny luxusných áut prichádzali do Zámočku pod rúškom noci," uvádza sa o vile v jednom propagačnom materiáli.

Kaštieľ sa po druhej svetovej vojne ocitol na území Poľska, ktorého hranice sa na úkor porazeného Nemecka posunuli na západ. Cez desaťročia fungoval ako rekreačné stredisko spravované vládou.

Suma štyri milióny zlotých, ktoré ministerstvo štátneho pokladu za nehnuteľnosť opradenú tajomstvom žiada, je podľa zamestnancov prehnaná. "Luxusné to tu bolo naposledy tak pred dvadsiatimi rokmi," hovorí jeden z nich v dnešnom vydaní denníka Dziennik-Gazeta prawna. Záujemcov o Zámoček vraj zatiaľ veľa nie je.

Hermann Göring patril k najdôležitejším politikom v období "tretej ríše", stál napríklad v čele nemeckých vzdušných síl, do roku 1945 sa s ním počítalo ako s nástupcom Adolfa Hitlera. Po skončení druhej svetovej vojny bol odsúdený za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti na trest smrti. Než bol ale najvyšší trest vykonaný, spáchal v cele v Norimbergu samovraždu, otrávil sa cyankáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu