Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Borat z Balkánu zjednotil Juhosláviu!

Ekrem Jevrič
Ekrem Jevrič

NEW YORK - V jeho rodnej Čiernej Hore mu už nepovedia inak ako "Borat z Balkánu". Ekrem Jevrič, ktorý už viac ako dvadsať rokov žije v New Yorku, sa na serveri youtube postaral o poriadny rozruch. Jeho pieseň "Kuca Poso", čo v preklade znamená "Domov - práca, práca - domov", tam totiž zhliadli už vyše štyri milióny užívateľov.

V Bosne Jevrič pre hudobných kritikov predstavuje tému číslo jeden, v Srbsku sa pravidelne objavuje v hlavných správach, v Čiernej Hore, svojom rodisku, ho vítajú ako národného hrdinu.

Jeden človek, ktorému sa podarilo to, čo sa ešte nedávno zdalo takmer nemožné. Svojím hudobným počinom, ktorý na serveri youtube videlo už viac ako štyri milióny užívateľov, "zjednotil" krajiny bývalej Juhoslávie. Jeho piesňam ladeným do štýlu "turbo folk" tlieskajú v každom kúte na Balkáne.

Jevričova cesta ku sláve bola tŕnistá, no vyplatila sa. Nečakanú popularitu mu prinieslo video nakrútené v uliciach "veľkého jablka", ktoré vytvorili jeho priatelia a umiestnili na youtube. Jevrič, ktorý na konci 80-tych rokov odišiel za prácou do New Yorku, nepodľahol tlaku západnej kultúry a doteraz spieva v rodnej reči, ktorou na svete hovorí len asi 20 miliónov ľudí.

Napriek tomu sa svoju prvotinu chystá nahrať aj v angličtine. "Akonáhle mi niekto pošle dobrý anglický preklad, urobím z Kuca Poso medzinárodný hit. Možno už konečne zarobím aj nejaké peniaze, lebo títo ľudia z youtube mi nezaplatili ani cent."

Jevrič dokonca prerazil aj vo svete módy; účinkuje totiž v reklame na spodnú bielizeň pre slávnu návrhársku dvojicu Dolce & Gabbana. Nečakaná popularita mu teda, ako sa zdá, konečne prináša aj vytúžený finančný zisk. Balkánsky Borat za dva dni fotenia údajne zinkasoval 1000 dolárov.

Či však jeho sláva bude mať dlhé trvanie, Jevrič nerieši. Už teraz sa mu totiž podarilo dosiahnuť to, o čom väčšina jeho krajanov môže len snívať.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu