Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Panika na Loveparade: 19 obetí a stovky zranených!

Nemeckí policajti regulujú dav Zobraziť galériu (6)
Nemeckí policajti regulujú dav

DUISBURG - Sobotňajšia tlačenica na technopárty Loveparade v nemeckom Duisburgu si vyžiadala 19 mŕtvych a 342 zranených. Podľa agentúry DPA spresnenie bilancie oznámila polícia.

Koľko zranení bolo vážnych, policajný hovorca nespresnil. Hromadnú paniku, ktorá popoludňajšiu tragédiu zapríčinila, vyvolal podľa polície pád ľudí z uzavretého únikového schodiska do davu. Ten predtým upchal prístupový tunel pred priestranstvom, kde sa akcia konala.

Aj po masakri technoparty ešte niekoľko hodín pokračovala. Malo sa tak zabrániť ďalšiemu chaosu medzi stovkami tisíc účastníkov. Poslední návštevníci už miesto konania tohtoročnej Loveparade, bývalej nákladovej stanice v Duisburgu, opustili, keď dunenie techna utíchlo krátko po polnoci.

Ešte dnes nad ránom policajti strážili miesto nešťastia, ktoré po polnoci opustilo niekoľko pohrebných vozov. Počas noci prichádzali k tunela prví smútiaci. Podľa agentúry DPA zapálil jeden muž pri vjazde do tunela sviečku, žena vedľa neho sa rozplakala.

Preplnené bolo po skončení technoparty aj duisburgská hlavná stanica, ale ďalšie incidenty sa už nestali.

Potom, čo davy návštevníkov popoludní uviazli v tuneli, pokúsili sa niektorí dostať na priestranstvo okľukou úzkym a naviac uzavretým schodiskom. Ďalší vyšplhali na konštrukciu, na ktorej bola umiestnená aparatúra. Niektorí sa však zrútili do davu, čím vyvolali paniku, uviedol policajný hovorca.

Mnohí sa zrejme pokúsili dostať do areálu vyšplhaním plota, ale spadli, doplnil v rozhovore pre televíziu ARD šéf záchranárov Wolfgang Rabe.

Podobný súbeh udalostí videli aj svedkovia z radov návštevníkov. "V určitú chvíľu zástup ľudí uviazol, pravdepodobne preto, že vpredu bolo všetko uzavreté, a my sme videli, že prvý ľudia už ležali na zemi," povedal Udo Sandhöfer televíznu stanicu n-tv. "Ďalší šplhali po stenách a snažili sa nejako dostať na priestranstvo okľukou, a ľudia v dave, ktorí postupovali ďalej, jednoducho šliapal po tých, ktorí ležali na zemi," dodal účastník technopárty.

Duisburgské úrady sa stali terčom kritiky kvôli tomu, že k priestranstvu sprístupnili iba jednu cestu. Starosta Duisburgu Adolf Sauerland prijaté opatrenia obhajoval. "Vopred sme s usporiadateľom a všetkými zainteresovanými partnermi vypracovali odôvodnený bezpečnostný koncept," napísal starosta na internetových stránkach mesta.

Stará nákladová stanica, na ktorej sa akcia konala, v sobotu nebolo celkom zaplnené. Organizátori a mesto uvádzali, že technopárty navštívilo 1,4 milióna ľudí, ale polícia ich odhad označila za prehnaný a hovorila rádovo o státisícoch. Väčšine účastníkov akcie bolo podľa agentúry Reuters medzi 18 a 25 rokmi. Miestne médiá informovala, že sa v porúrskom meste dočasne zrútila mobilná telefónna sieť, takže vydesení rodičia sa nemohli dovolať svojim deťom, ktoré sa technoparty zúčastnili.

"Títo mladí ľudia išli na party, a namiesto toho ich stretla smrť a zranenia. Som rozmerom utrpenia a bolesti zdesená a zarmútená," vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa Reuters.

Technoparty vznikla v roku 1989 v Berlíne, od roku 2007 sa akcia ujali mestá Porúria s tým, že sa v usporiadaní budú striedať. Po Essene a Dortmunde bolo v roku 2009 na rade mesto Bochum, kvôli stavebným úpravám v meste sa však akcia nakoniec nekonala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu