Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zomrel vynálezca čiernej skrinky David Warren

Vynálezca David Warren
Vynálezca David Warren

SYDNEY - Vo veku 85 rokov zomrel austrálsky vedec a letecký konštruktér David Warren známy ako vynálezca takzvanej čiernej skrinky - prístroja, ktorý zaznamenáva údaje o priebehu letu a konverzáciu v kokpite lietadla. O jeho úmrtí dnes informovali austrálske úrady.

Warren prišiel na nápad zaznamenávať dianie v kokpite v roku 1953 pri vyšetrovaní nehody lietadla typu Comet, ktoré bolo v tom čase prvým tryskovým dopravným lietadlom. Prvý prototyp čiernej skrinky vznikol v roku 1956, trvalo ale niekoľko rokov, kým letecké úrady ocenili kvality týchto zariadení a záznamníky sa začali montovať do dopravných lietadiel vo veľkom.

Warren sa narodil v roku 1925 v odľahlej časti severovýchodnej Austrálie. Jeho otec zomrel v roku 1934 pri leteckom nešťastí. David získal technický diplom na univerzite v Sydney a v rokoch 1952 až 1983 bol oporou inštitútu pre letecký výskum v rámci austrálskeho ministerstva obrany. V roku 2002 mu bol udelený Rad Austrálie, ktorý patrí k najvyšším vyznamenaniam v krajine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu