Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci zrejme objavili zatiaľ najťažšiu hviezdu

R136a1 leží 165 tisíc svetelných rokov od Zeme
R136a1 leží 165 tisíc svetelných rokov od Zeme

LONDÝN - Vedci zrejme objavili dosiaľ najťažšiu hviezdu, ktorá hmotnosťou viac ako stokrát prevýši Slnko. Napísala to dnes agentúra AP. Nový objav po výsledkoch meraní dvakrát prekonal zatiaľ známych hviezdnych obrov.

Hviezda, ktorej horiace plyny jasne žiaria v susednej galaxii, mohla mať kedysi hmotnosť až 320 jednotiek slnečnej hmotnosti. Astrofyzik Paul Crowther, ktorého tím za objavom stojí, povedal, že "telnatá" hviezda, ktorá nesie neromantické označenie R136a1, počas svojho časového vývoja značne pochudla. Slnečná hmotnosť je v astronómii základná jednotka pre vyjadrenie hmotnosti hviezd a ich systémov, zodpovedá hmotnosti Slnka.

Hviezda sa spaľuje takou intenzitou, že žiari takmer desaťmilionkrát jasnejšie ako Slnko.

"Na rozdiel od ľudí sa tieto hviezdy rodia ťažké a vekom na váhe strácajú," povedal Crowther, ktorý pracuje na univerzite v severoanglickom Sheffielde. "R136a1 je teraz v strednom veku a podstupuje intenzívny odtučňovací program," dodal.

Obor podľa Crowthera objavili v hmlovine Tarantula, čo je rozľahlý mrak plynov a prachu. Hoci môžu byť niektoré hviezdy väčšie ako R136a1, najmä takzvaní červení obri, ich hmotnosť je oveľa menšia.

Teplota na povrchu R136a1 a jej podobných hviezd môže prekonať hranicu 40 tisíc stupňov Celzia. To je sedemkrát viac ako na povrchu Slnka. To tiež znamená, že takto masívne hviezdy majú rýchlejší životný cyklus a že zanikajú mladé.

"Najväčšie (hviezdy) žijú len tri milióny rokov. V astronómii je to veľmi krátka doba," vysvetlil Crowther. Odborníci, ktorí sa na výskume nepodieľali, označili výsledky za pôsobivé. Rovnako ale upozornili, že vedci mohli zameniť dve veľmi blízke hviezdy za jednu väčšiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu