Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hľadač pokladov našiel mince za takmer 4 milióny!

David Crisp vykopal džbán plný starorímskych mincí Zobraziť galériu (6)
David Crisp vykopal džbán plný starorímskych mincí (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský hľadač pokladov našiel asi 52 tisíc starorímskych mincí, ktorých hodnota bola odhadnutá na 3,3 milióna libier (takmer 4 milióny eur). Ide o jeden z najväčších nálezov svojho druhu v Británii. S odvolaním sa na britských činiteľov to dnes uviedla agentúra AP. Mince boli vo veľkom džbáne, ktorý i s nimi vážil 160 kilogramov.

David Crisp ich v apríli našiel s pomocou detektora kovov na poli v juhozápadnom Anglicku. Džbán bol asi 30 centimetrov pod povrchom zeme.

Na stovkách mincí je portrét Marka Aurelia Carausia, ktorý sa koncom tretieho storočia zmocnil vlády nad Britániou a severným Francúzskom a vyhlásil sa cisárom týchto oblastí.

Crisp rozhlasovej a televíznej stanici BBC povedal, že potom, čo sa ozval signál detektora, začal na tom mieste kopať a ako prvú vytiahol veľmi malú bronzovú rímsku mincu a potom asi dvadsať ďalších. Zistil, že mince sú v nejakom hrnci, a uvedomil si, že potrebuje pomoc znalca. O ďalšie sa potom postarali archeológovia z rady grófstva Somerset.

Roger Bland z Britského múzea povedal, že nájdené mince pomôžu odhaliť mnohé z britských dejín tretieho storočia, kedy bola krajina vystavená inváziám barbarov, hospodárskej kríze a vnútorným vojnám.

Marcus Aurelius Carausius v Británii vládol v rokoch 286 až 293, kedy bol zavraždený. Podľa Blanda terajší nález "umožní umiestniť Carausia na mapu". "Britskí školáci po desaťročia študujú rímsku Britániu, ale nikdy sa neučili o našom stratenom cisárovi Carausiovi," povedal Bland.

Rimania ovládli Anglicko, Wales a časť Škótska počnúc rokom 43 a ich vláda trvala zhruba do roku 410.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu