Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Šuranoch našli poklad:1725 medených mincí!

(Zdroj: Jupiterimages)

NITRA - V Šuranoch našli pri stavebných prácach 1725 medených mincí zo začiatku 18. storočia. Peniaze, ktoré pochádzajú z čias povstania Františka II. Rákociho a vojská nimi vtedy platili za zrekvirovaný majetok, vykopal koncom mája majiteľ rodinného domu.

Poklad má najmä numizmatickú hodnotu a je zaujímavý počtom nájdených mincí, povedal dnes ČTK riaditeľ Ponitrianskeho múzea Anton Števko.

V múzeu zatiaľ očistili desať mincí. "Podľa veľkosti vyzerá, že sú všetky rovnaké," povedal Števko. Ide podľa neho o polturáky, ktoré vyrazila pravdepodobne v rokoch 1704 až 1707 mincovňa v Kremnici. Peniaze nemali vo svojej dobe veľkú hodnotu. "Keď vojsko odišlo, boli takmer bezcenné," dodal Števko. To bol podľa neho aj možný dôvod, prečo majiteľ viac ako 4,6 kilogramu vážiaci poklad zakopal.

Naposledy podľa Števka našli podobný poklad na území Nitrianskeho kraja pred 20 rokmi v rovnakej časti Šurian. Na miestnom cintoríne vtedy vykopali mince pochádzajúce z konca 15. storočia. Historické mince našli pred niekoľkými rokmi napríklad aj v centre Michaloviec, kde pri kopaní plynovej prípojky narazili stavbári na hlinený krčah s 500 striebornými mincami zo 16. storočia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu