Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prechádzka v záhrade manželom zmenila život: Rozprávkový poklad za domom!

Kalifornský manželský pár narazil na skrýšu so zlatými mincami Zobraziť galériu (2)
Kalifornský manželský pár narazil na skrýšu so zlatými mincami (Zdroj: SITA)

SAN FRANCISCO - Kalifornský manželský pár narazil na skrýšu so zlatými mincami v hodnote desať miliónov dolárov, ktoré boli zahrabané v záhrade za ich domom. Informoval o tom dnes denník San Francisco Chronicle, ktorý citovala tlačová agentúra DPA.

Manželia, ktorí si želajú zostať v anonymite, našli americké mince z 19. storočia, keď sa vlani prechádzali so psom po svojom pozemku. Všimli si pritom, ako zo zeme vyčnieval vrch zhrdzavenej plechovky, ktorú následne vykopali a vzali domov.

Keď zistili, čo je vo vnútri plechovky, vrátili sa na miesto a vykopali ešte ďalších sedem plechoviek. V ôsmich nádobách bolo celkovo 1427 mincí. Ide o najväčší nález svojho druhu v dejinách Spojených štátov, uviedol zmienený denník.

Kalifornský manželský pár narazil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Snaha vypátrať, kto mince zakopal, bola bezvýsledná. Je však zrejmé, že patrili niekomu, kto sa zúčastnil kalifornskej zlatej horúčky, ktorá sa začala okolo roku 1845 po tom, čo sa v tamojších horách Sierra Nevada našlo zlato.

Mince pochádzajú z rokov 1847-1894 a mnohé z nich vyzerajú neopotrebovane, akoby nikdy neboli v obehu. Ich nominálna hodnota je 28.000 dolárov, ale podľa očakávania sa na plánovanej májovej dražbe predajú za vyše desať miliónov dolárov, píše denník San Francisco Chronicle s odvolaním sa na posudok numizmatikov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu