Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Žiaci vlastnoručne postavili solárne zariadenia

Deti vyrábajú solárny panel Zobraziť galériu (5)
Deti vyrábajú solárny panel

BANSKÁ BYSTRICA - Žiaci slovenských základných škôl združených v v Klimatickej Aliancii sa nedávno zúčastnili medzinárodného tábora Solarcamp v Rakúsku, kde získali vedomosti o klimatických zmenách, obnoviteľných zdrojoch energie a trvalo udržateľnej energetike. Spolu s rakúskymi žiakmi sa podieľali na stavbe dvoch solárnych zariadení.

Trojdňový tábor v rakúskom meste Deutschlandsberg organizovali Priatelia Zem-CEPA spolu s Klimabündnis Österreich v rámci projektu Dajme šancu Slnku. Zúčastnilo sa ho 20 žiakov miestnej školy a 20 žiakov zo základných škôl v Seredi a Lučenci a ich učitelia. Cieľom tábora Solarcamp bolo zážitkovou formou sprostredkovať mladým ľuďom nielen problematiku globálnej zmeny podnebia, ale najmä im ukázať, ako je možné tejto zmene predísť využívaním alternatívnych zdrojov energie. Súčasťou tábora boli aj prednášky, workshopy a exkurzie, počas ktorých sa účastníci dozvedeli veľa praktických informácií o energii a klíme a užili si akčnú zábavu.

Solarcamp navštívili aj predstavitelia Federácie domorodých národov Rio Negro z Brazílie, ktorí sa so žiakmi podelili o skúsenosti s reálnymi dôsledkami zmeny podnebia na amazónsky región Rio Negro. Žiaci sa zúčastnili exkurzie zariadenia na spracovanie biomasy, ktorá sa využíva na vykurovanie miestneho hradu.

Okrem teoretických znalostí sa žiaci naučili praktické zručnosti - pod odborným vedením pomáhali pri inštalácii strešného solárneho systému s plochou 15 m². Tento vykurovací systém bude ohrievať vodu na sprchovanie v šatniach telocvične základnej školy v Deutschlandsbergu.

„Je dôležité, aby sa žiaci už v ranom veku oboznamovali s problémami životného prostredia a praktickými možnosťami jeho ochrany. Tábor v Deutschlandsbergu v nich atraktívnou formou prebúdzal zodpovednosť za svoje správanie. Onedlho to budú práve oni, ktorí budú ovplyvňovať tempo klimatickej zmeny,“ hovorí Katarína Hipšová, koordinátorka Klimatickej Aliancie na Slovensku.

4. Vyjadrenia účastníkov tábora

Nikola Gálová, 8.A:
  Hlavnou myšlienkou projektu Solarcamp bolo využitie slnečnej energie. Našou úlohou bolo postaviť slnečný kolektor, ktorý bude nepretržite zabezpečovať ohrev vody. Pri tom sme potrebovali rozličné nástroje, s ktorými sme mnohí z nás pracovali prvýkrát. Bolo dôležité pracovať sústredene a presne, všetko sme premeriavali radšej viackrát. Ani som si nemyslela, že budem v tíme, ktorý za tak krátky čas postaví dva kolektory. Pri ich odovzdávaní riaditeľovi školy sa uskutočnila tlačová konferencia s účasťou pozvaných hostí z vlády Štajerska a starostu mesta Deutschlandsberg. Program bol síce nabitý, no veľmi zaujímavý.

Viera Mrlláková, 8.A: Mne sa veľmi páčila tímová práca detí z Rakúska aj zo Slovenska. Hneď po slávnostnom  otvorení solárneho kempu sme mali zoznamovaciu aktivitu, počas ktorej sa prelomili bariéry a celkom uvoľnene sme začali spolu komunikovať. Boli sme rozdelení na tri pracovné skupiny, ktoré boli vytvorené žiakmi všetkých troch zúčastnených škôl. Komunikáciu v nemeckom jazyku som si precvičila ozaj poriadne. Domov som si priniesla pekné spomienky.

Lucia Hanusová, 8.A:  Program   projektu bol veľmi zaujímavý  Okrem práce v škole, kde sme absolvovali besedy o životnom prostredí a energii a stavali sme solárne kolektory, sme posledný deň mali naplánovanú exkurziu. V Deutschlandsbergu sa na kopci nad mestom nachádza hrad a ten sme už večer videli krásne vysvietený. Takže sme sa potešili možnosti ho navštíviť. Okrem prehliadky hradu sa nám naskytol krásny výhľad na mesto. Pri hrade sa nachádzal objekt na skladovanie a úpravu biomasy, ktorú používajú ako zdroj energie pri vykurovaní tohto hradu. Som rada, že som sa tohto projektu zúčastnila. Precvičila som si nemčinu, skvelo som sa zabavila a spoznala veľa nových a dobrých ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu