Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ruský génius Pereľman odmietol cenu milión dolárov!

Grigorij Pereľman
Grigorij Pereľman

MOSKVA - Ruský matematik Grigorij Pereľman odmietol cenu milión dolárov (asi 811 000 eur), ktorú mu udelil americký Matematický inštitút Claya (CMI) za to, že vyriešil Poincarého domnienku - jeden zo siedmich Problémov tisícročia.

Génius sa údajne necíti hoden prijať ocenenie, keďže jeho prínos pri riešení jednej z najväčších matematických výziev histórie údajne nie je väčší, ako prínos jeho amerického kolegu Richarda Hamiltona, ktorý ako prvý navrhol riešenie.

Matematický inštitút Claya v marci oznámil, že matematikovi udeľuje Cenu tisícročia. Oslava pri príležitosti jej odovzdávania sa konala začiatkom minulého mesiaca, no Pereľman sa na nej nezúčastnil. Napriek tomu mu súčasní matematici vzdali česť. Riaditeľ organizácie James Carlson si nevedel vysvetliť, prečo vedec pocty odmieta a čakal, kým mu dá vedieť, čo má robiť s peniazmi. Pred týždňom dostal odpoveď, že si peniaze môže nechať. Inštitút Claya sa teraz musí rozhodnúť, ako s miliónom dolárov naloží.

Geniálny Rus už v roku 2006 odmietol prijať Fieldsovu medailu, ktorá je v matematických kruhoch považovaná na Nobelovu cenu, a s ňou aj 10-tisíc dolárov (asi 8 100 eur). Pereľman vtedy ubezpečil, že ocenenie ani peniaze ho nezaujímajú. Matematik žije so svojou matkou v malom byte. Jeho zdrojom príjmu sú súkromné hodiny matematiky a malý matkin dôchodok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu