Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najväčší čudák géniom: Ruský matematik vyriešil jeden zo siedmich problémov tisícročia!

Grigorij Perelman
Grigorij Perelman

PETROHRAD/PRAHA - Geniálny ruský matematik Grigorij Perelman, ktorý 13. júna oslávil päťdesiatku, vyriešil v roku 2002 jeden z najťažších a najslávnejších matematických problémov histórie, tzv. Poincarého domnienku.

Nigérijský profesor vyhlásil, že vyriešil vedecký problém tisícročia: Odmena milión dolárov

V roku 2006 za to získal prestížnu Fieldsovu medailu, matematickú obdobu Nobelovej ceny. Vedec však cenu odmietol. V roku 2010 odmietol takisto prevzatie finančnej prémie vo výške milióna dolárov za vyriešenie jedného zo siedmich problémov tisícročia. Ako dôvod uviedol svoj nesúhlas s názormi organizovanej matematickej komunity.

"Nie sú problémy, ktoré by nešlo vyriešiť, existujú len tie, ktoré je ťažké vyriešiť," povedal raz geniálny matematik, ktorý vyriešil tzv. Poincarého domnienku, zložité matematické tvrdenie o charakterizácii trojrozmerných sfér. Domnienka je pomenovaná po francúzskom matematikovi Henrim Poincaré, ktorý ju vyslovil na začiatku 20. storočia.

Perelman je obľúbenou témou ruských médií. Matematik platí za čudáka, žije ako pustovník so svojou matkou v malom byte v Petrohrade a nestojí o publicitu. Podľa ruských bulvárnych médií má Perelman v byte jeden stôl, stoličku a špinavý matrac. Ten údajne prevzal od skoršieho nájomníka, ktorý bol alkoholik.

Viac o téme: Grigorij Perelman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu