Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Holuby sú živé zásobníky nebezpečných baktérií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID - Vedci zaoberajúci sa výskumom holubov zistili, že tieto často premnožené vtáky, ktoré sa pohybujú po námestiach na celom svete, sú prenášačmi dvoch druhov patogénnych baktérií. Podľa zistení španielskych výskumníkov ide o baktérie, ktoré sú škodlivé pre ľudí, no zdá sa, že vtákom neubližujú.

Preto holuby môžu slúžiť ako živé "zásobníky" niektorých nebezpečných baktérií, uviedli vedci. "Zvieratá, ktoré žijú v blízkom kontakte s ľuďmi môžu byť nebezpečnými zásobníkmi ľudských patogénov," uviedol vedúci štúdie Fernando Esperon z Výskumného centra zdravia živočíchov (Centro de Investigación en Sanidad Animal, CISA) v Madride.

"Tieto vtáky môžu preto predstavovať verejné zdravotné riziko pre ľudí," dodal. V spomínanej štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise Acta Veterinaria Scandinavica, Esperon spolu s kolegami analyzoval 118 holubov odchytených v mestských štvrtiach Madridu, aby zistil prevalenciu niektorých baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia u ľudí.

Vedci zistili prítomnosť baktérie druhu Chlamydophila psittaci u 52,6 percenta odchytených holubov a inú baktériu druhu Campylobacter jejuni u 69,1 percenta. U človeka infikovaného prvou spomínanou baktériou sa spočiatku prejavujú chrípkové symptómy, ktoré sa môžu rozvinúť až do zápalu pľúc. Druhý druh baktérií je podľa Esperona jednou z hlavných príčin akútnych hnačiek na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu