Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V sprchách sa drží množstvo baktérií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CHICAGO - V hlaviciach spŕch prežívajú baktérie, ktoré môžu ohroziť ľudí so slabou imunitou, napríklad pacientov s AIDS alebo cystickou fibrózou. Vyplýva to zo štúdie uskutočnenej na Colaradské univerzite a uverejnenej v zborníku americkej akadémie vied.

V rámci širšieho výskumu týkajúceho sa mikrobiologických podmienok v domácnostiach, školách a verejných budovách bolo skúmané v deviatich rôznych mestách päť desiatok spŕch. V tretine z nich našli veľké množstvo baktérie Mycobacterium avium, ktorá u niektorých ľudí spôsobuje pľúcne problémy. "Ak po otvorení kohútika nastavíte pod sprchu tvár, pokropíme sa veľkým množstvom tejto baktérie, čo zdraviu neprospeje," oznámil mikrobiológ a jeden zo spoluautorov štúdie Norman Pace.

Jeho skupina začala výskum na základe údajov z denverskej nemocnice. Podľa nich môže existovať súvislosť medzi nárastom pľúcnych infekcií u ľudí, ktorí dávajú prednosť sprche pred kúpaním vo vani. Medzi symptómy týchto ochorení patria únava, všeobecný pocit nevoľnosti, trvajúci suchý kašeľ a zadýchanie. Baktérie sa držia najmä v sprchách s umelohmotnými hlavicami a vracajú sa do nich aj po vyčistení dezinfekciou.

Na rozdiel od kúpania vo vani sa pri sprchovaní baktérie dostanú do vzduchu a z neho ľahko do dýchacích ciest. Vodu treba nechať chvíľu sprchou pretekať, predtým ako ju obrátime proti telu. Toto odporúčanie platí nielen pre chorých, ale aj pre tehotné a staré osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu