Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neapolskú pizzu údajne pečú na dreve z truhiel

ilustračné foto
ilustračné foto

NEAPOL - Talianski prokurátori podozrievajú šéfkuchárov v Neapole na juhu krajiny, že pečú preslávenú pizzu na dreve pochádzajúcom z truhiel vykopaných na miestnom cintoríne. "Pizza, jeden z hŕstky symbolov Neapola, ktorý pretrval ... je postihnutá podozrením, že sa možno pečie na dreve z truhiel," napísal taliansky denník Il Giornale.

Vyšetrovatelia v Neapole sa zamerali na tisíce malých pekární a stánkov s pizzou, ktorých majitelia sú podozriví, že pece vykurujú "drevom z truhiel". Na neapolskom cintoríne vyčíňajú zlodeji už dlho a netýka sa to len vykopávania dreva. V minulom roku tu niekto napríklad ukradol 5000 kvetov v korenáčoch.

"Je možné, že si tu nejaký gang vytvoril trh pre rakvy predávané otrlým majiteľom pekární a pizzérií, ktorí sa snažia ušetriť peniaze za palivové drevo," napísal Il Giornale.

Neapolská pizza vznikla v rokoch 1715 až 1725, pričom jej svetovo preslávený variant Margherita bol prvýkrát upečený v roku 1889. Tradícia hovorí, že vtedy Markéta Savojská (1851 - 1926), vydatá talianska kráľovná, vyzvala jedného zo slávnych neapolských pizziarov, aby vymyslel ľudové jedlo.

Tohto roku vo februári získala neapolská pizza ochrannú známku EÚ v kategórii tradičná zaručená špecialita (TSG).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu